Veus expertes reclamen més garanties legals enfront del reconeixement facial de la IA

A la Xina es controla la població a través d’aquesta nova tecnologia per a saber on està en tot moment

Imatge d'una càmera aplicant el reconeixement facial

El debat sobre la intel·ligència artificial està molt present en la societat i també de la necessitat de més regulació d'aquesta qüestió. Un l'exemple d'un possible abús: el reconeixement biomètric i facial, que pot derivar en un “control total” de la població, una tecnologia que alguns països ja apliquen. Un control absolut: qualsevol càmera, al carrer o en un local, ens capta. La intel·ligència artificial reconeix la nostra cara i algú, per tant, sap on estem en tot moment. Això ja existeix.

Lorenzo Cotino, catedràtic de dret de la Universitat de València i expert legal en intel·ligència artificial, ha compartit amb À Punt Notícies que “si volem tindre malsons, hauríem d’anar a veure el que s’està fent a Xina”. El règim autoritari xinés ho fa: l'exemple perfecte de per què a Occident, molts demanen més regulació legal per a la IA “és una arma molt perillosa”, declara l’expert.

A Espanya ja hi ha legislació protectora pel que fa a les dades biomètriques, un dret cobert a la llei de protecció de dades.

Àngel Ruiz és director a Espanya d'una empresa biomètrica que permet entrar a esdeveniments en segons, només ensenyant la cara. L'han instal·lat, per exemple, al Sadar, l'estadi d'Osasuna. “Nosaltres no guardem cap informació”, afirma Ruiz. És legal perquè prèviament els socis han donat permís i s'hi han inscrit. El que no podrien fer mai és la identificació indiscriminada a l'estil xinés.

Tot i això, amb l'actual explosió de la intel·ligència artificial, legisladors i empreses demanen més garantia per als nostres drets. Cotino considera que “de moment la normativa no és suficient” i Ruiz ressalta que “la protecció de dades és fonamental en totes aquestes normatives”. “Sí al reconeixement facial, però amb moltíssimes garanties i amb control perquè no es cometa un abús d’aquestes tècniques”, assevera l’expert legal en intel·ligència artificial.

Aquesta mateixa setmana el Parlament Europeu debatrà la nova legislació sobre intel·ligència artificial.

També et pot interessar

stats