Les veus expertes alerten del perill d’encomanar la salut mental als llibres d’autoajuda

Una quarta part dels llibres que es venen a Espanya són manuals de superació personal, però no es pot substituir la teràpia professional només per un llibre

Una quarta part dels llibres que es venen a Espanya són d'autoajuda / À Punt NTC

Durant la pandèmia es van disparar les vendes dels manuals de superació personal, però no són un fenomen episòdic. Un de cada quatre llibres venuts a Espanya són llibres d’autoajuda.

La necessitat de trobar respostes a problemes individuals i la creixent preocupació per la salut mental arran de la crisi sanitària ha fet créixer un mercat on tot el que es llig no és ni terapèutic ni recomanat.

La raó és clara, apunta el llibrer Félix Villanueva: un llibre és més barat que anar a una consulta psicològica, i també més ràpid. “Per 10 euros tens una bona eina per a afrontar la vida”, indica a À Punt NTC

Parlem amb una usuària, Giselle Machín, que explica que per a ella els llibres de superació personal són “una lectura enriquidora que et deixa un missatge i et dona algunes ferramentes perquè pugues superar la teua situació”.

Però, què n’opinen els i les professionals de la psicologia? El terapeuta Eduardo Bertomeu no desaconsella la via editorial com a ferramenta. No obstant això, adverteix que seguir els dictats d'un producte de visió panoràmica no és prou per a trobar respostes a la carta. “Com que no es tracta d’una teràpia personalitzada es corre el risc d’acabar pitjor o no millorar”, puntualitza. Per això no recomana substituir la teràpia psicològica només per un llibre.

També et pot interessar

stats