Sanitat va administrar 93.000 dosis contra la meningitis a adolescents en 2020

En el Dia Mundial de la Meningitis, la Societat Espanyola de Neurologia ha emfasitzat que la vacunació és la millor eina de prevenció

Una xiqueta es vacunada contra la meningitis
Una xiqueta rep la vacuna contra la meningitis / À Punt NTC

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va administrar un total de 93.000 dosis contra la meningitis a adolescents l'any 2020, dins dels programes de vacunació d'aquest col·lectiu amb la finalitat de controlar la malaltia. Aquestes dades s'han donat a conéixer amb motiu de la celebració del Dia Mundial contra la Meningitis. 

En el període 2019-2020, a la Comunitat Valenciana es van notificar 23 casos de meningitis, amb una taxa de 0,46 per 100.000 habitants, la qual cosa va suposar una "important disminució respecte al període anterior, en el qual es van registrar 36 casos i una taxa de 0,7 per 100.000 habitants’’, expliquen fonts de la conselleria.

Com que la malaltia meningocòccica afecta fonamentalment les edats extremes de la vida (menuts, menudes i persones més majors), però és freqüent que la font d'infecció siga des de l'adolescència, en l’any 2019 la Comissió de Salut Pública va acordar modificar la vacunació infantil enfront de meningococ i va reemplaçarar la vacuna enfront del serotip C del meningococ que s'administra a adolescents per una vacuna tetravalent. D'aquesta manera, valora la Conselleria de Sanitat, "no sols es protegeix directament els adolescents vacunats, sinó que també es protegeix la resta de la població".

La pandèmia redueix fins a quasi un 70% les cobertures vacunals 

Aquest dissabte es commemora el Dia Mundial de la Meningitis, una malaltia que es caracteritza per la inflamació de les membranes (meninges) que envolten el sistema nerviós central i que representa una urgència mèdica.

 Amb motiu d'aquesta data, l'Associació Espanyola contra la Meningitis (AEM) ha denunciat que la pandèmia ha reduït fins a quasi un 70% les cobertures vacunals contra el meningococ. L'estudi espanyol evidencia que les cobertures vacunals han descendit en totes les comunitats autònomes ''entre un 5% i un 60%, depenent de l'edat i del tipus de vacuna''.

Aquesta associació ha explicat que ‘’la disminució de la vacunació és més evident en el cas de les vacunes no finançades". Per això, la inoculació de la primera dosi de vacuna antimeningocòccica B va disminuir un 68,4% la Comunitat Valenciana.

Menuts, menudes, adolescents i adults joves, els més propensos a agafar una meningitis.
Menuts, menudes, adolescents i adults joves, els més propensos a agafar una meningitis.

Un retard en el diagnòstic i tractament de la meningitis pot comportar una alta taxa de complicacions neurològiques, discapacitat i fins i tot la mort. Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), cada any es diagnostiquen a Espanya uns 1.000 casos d'aquesta malaltia.

A l'estat espanyol, la meningitis té un índex de mortalitat del 10% i deixa seqüeles en més del 20% dels supervivents, sobretot dèficits o pèrdues sensorials (principalment en l'audició) o lesions cerebrals causants d'epilèpsia. La SEN ha emfasitzat que la vacunació continua sent l'eina més efectiva per a previndre la malaltia.

Infància, adolescència i adults joves, els més propensos

La franja infantil, d'adolescents i adults joves, són els més propensos a desenvolupar la meningitis. Com que quasi el 90% dels casos de meningitis que es produeixen a Espanya són deguts a infeccions causades per virus o bacteris que se solen transmetre per aerosols, les precaucions que s'estan prenent per a evitar el contagi de Covid-19 han contribuït a reduir el nombre de casos de meningitis.

Una infermera prepara una vacuna per a un xiquet
Una infermera prepara una vacuna per a un xiquet / À Punt NTC

Cefalea i febre, els símptomes més comuns

Els símptomes més comuns de la meningitis són cefalea i febre, que solen estar presents en més del 80% dels casos. A més, un 40 % dels casos manifesten rigidesa en el bescoll. Altres símptomes freqüents són la pèrdua del control muscular o de la coordinació dels moviments voluntaris.

Com més prompte es realitze el diagnòstic i es tracte, més gran serà la probabilitat d'un bon desenllaç. Per tant, ''és fonamental conéixer aquesta malaltia i saber quins poden ser els símptomes d'alarma", ha explicat la doctora Laura Llull, coordinadora del Grup d'Estudi de Neurologia Crítica i intensivista de la Societat Espanyola de Neurologia.

També et pot interessar

stats