Veus expertes adverteixen del risc que pot suposar una excessiva exposició solar després del confinament

La taxa d'incidència de melanoma a la Comunitat Valenciana se situa en 12,5 per cada 100.000 habitants.

Veus expertes adverteixen del risc que pot suposar una excessiva exposició solar després del confinament
Veus expertes adverteixen del risc que pot suposar una excessiva exposició solar després del confinament

Aquest dissabte 13 de juny és el Dia Mundial del Càncer de Pell. Segons l'OMS, aquest és el tipus de càncer més freqüent a tot el món. A l'estat espanyol es diagnostiquen anualment més de 78.000 nous casos, dels quals el 95% són càncer de pell no melanoma, i el 5% són casos de càncer melanoma.

A la Comunitat Valenciana, la taxa d'incidència del melanoma és de 12,5 per cada 100.000 habitants i representa el 2% de tots els càncers diagnosticats al país valencià. Segons les últimes xifres de 2017, la taxa de mortalitat és de 2,5 per 100.000 habitants.

Aquest estiu cal extremar les precaucions en exposar-se al sol, ja que el confinament ha impedit que ens bronzegem gradualment durant la primavera. La pell aconsegueix així augmentar els nivells de melanina, un pigment que actua com a protecció natural de la pell i els cabells davant les radiacions solars.

Segons explica la cap del Servei de Dermatologia de l'Hospital d'Alzira, Carmen Ortega, si la població s'exposa al sol sense prendre precaucions, “és fàcil que la pell es creme en menys temps de l'habitual.” La doctora Ortega també assenyala la cremada solar com un dels principals factors de risc per a l'aparició de melanomes.

En aquest sentit, la metgessa especialista en Vigilància de la Salut d'Unió de Mútues, Mariela Salazar, recomana una exposició moderada de braços o cames al sol d’uns 20 minuts al dia i incorporar a la dieta aliments rics en vitamina D que faciliten activar-ne la síntesi, com el salmó, la tonyina, els lactis o l’alvocat.

Les veus expertes recomanen evitar l'exposició al sol entre les 12:00 i les 16:00 hores, utilitzar cremes solars amb un factor de protecció alt i fer servir recursos de protecció com ombrel·les, gorres o peces de mànega llarga.

A diferència d'altres tumors més difícils d'apreciar a simple vista, les lesions malignes de la pell poden veure's i detectar-se en una fase primerenca, la qual cosa ajuda a un millor pronòstic i supervivència dels pacients. El cap d'Oncologia del Departament de Salut de Dénia, Joan Manel Gasent, proposa una revisió mensual com a mesura de prevenció. El creixement ràpid d'una lesió cutània, el canvi de color o la irregularitat dels marges que la defineixen són motiu de consulta mèdica.

També et pot interessar

stats