Veritats i falsos mites sobre els TCA: “No es curen amb el pas del temps, sinó amb el tractament adequat”

Veus expertes alerten que l’aspecte físic de la persona, com estar prim, no s’ha d’associar a aquesta malaltia mental

Imatge d'una persona en una bàscula
Imatge d'una persona en una bàscula / Pexels

Els Trastorns de la Conducta Alimentària no són tan fàcils de detectar a ulls de la societat, a causa dels falsos mites que els rodegen. Veus expertes alerten que l’aspecte físic de la persona no s’ha d’associar a aquesta malaltia mental —com per exemple, estar més prima no significa ser anorèxica—, que no passa amb el temps i que s’ha d’aprofundir en quines són les causes. 

Aquest dimecres, 30 de novembre, és el Dia Internacional de la Lluita contra els Trastorns de Conducta Alimentària (TCA), una jornada que busca visibilitzar la importància de la prevenció i la detecció precoç de tots els tipus d’alteracions alimentàries, entre les quals destaquen l’anorèxia nerviosa, la bulímia nerviosa i la ingestió compulsiva. 

Per tal de trencar aquests mites i esclarir quines són les veritats dels TCA, hem parlat amb el psicòleg de l’Associació Valenciana els Trastorns Alimentaris de la Comunitat Valenciana AVCOTA, José Manuel Ruiz. 

“Qui pateix un TCA està molt prim”

Aquest és un dels primers errors de pensament que es comet, ja que pot dificultar el diagnòstic. Una persona afectada per un trastorn pot estar dins dels barems de pes normal. De fet, en qualsevol dels TCA es pot situar en sobrepés, com en la bulímia o en el trastorn per fartada. 

“Les persones escullen patir el trastorn”

El psicòleg José Manuel Ruiz assegura que hi ha diversos factors que poden comportar patir un TCA i deixa clar que “cap persona escull patir una malaltia mental”. Aquest mite també dificulta el tractament posterior, ja que tant els familiars com els mateixos malalts no perceben el trastorn com una malaltia, sinó com un comportament que entra dins de la normalitat.

“Els TCA només afecten xiques joves”

Encara que el perfil de persona que pateix un trastorn alimentari són dones joves en la majoria, no és totalment cert. Segons les dades de la Conselleria de Sanitat Universal, les tres unitats de la Comunitat Valenciana (UTCA) han atés un 91,8% de dones i un 8,2% d’homes. 

“És impossible recuperar-se d’un TCA”

“Un trastorn de l’alimentació no es pot curar amb el pas del temps, sinó amb el tractament adequat. Però el percentatge de curació és altíssim”. L’expert deixa clar que aquelles persones que superen la malaltia són capaces de passar pàgina, i no com es pot pensar erròniament, que qui pateix un TCA, patirà les seqüeles per a tota la vida. 

Segons la Guia de Pràctica Clínica sobre Trastorns de la Conducta Alimentària elaborada pel Ministeri de Salut i Consum, al voltant del 50-60% dels casos es recupera totalment, un 20-30% parcialment i només un 10-20% cronifica la malaltia.

També et pot interessar

stats