El vent complica dos incendis a Huelva i Càceres
Centenars de veïns han sigut evacuades de manera preventiva per la proximitat de les flames i la força del vent
El fort vent està complicant les tasques d'extinció de dos incendis forestals, un declarat dijous a la serra de Huelva i un que afecta la vall del Jerte a Càceres. També a Càceres s'ha declarat aquesta matinada un segon foc situat a Cabezuela del Valle i que afecta una superfície "molt gran" de quatre termes municipals, segons ha explicat aquest matí la consellera d'Agricultura de la Junta d'Extremadura, Begoña García Bernal.
Pel que fa al primer, quatre mitjans aeris s'han sumat a primera hora del matí a les tasques d'extinció de l'incendi forestal. La nit ha sigut “molt dura, amb vents molt forts, que han obligat a extremar la precaució i a atendre situacions de risc per a persones i béns en diversos municipis”, segons l'organisme de lluita contra el foc, Infoca. Ha afegit que s'ha fixat amb maquinària i cremes controlades el perímetre sud del foc, on es concentren els esforços. L'incendi forestal a la serra de Huelva ha arrasat fins al matí d'aquest dissabte vora 9.000 hectàrees de terreny, segons els primers càlculs del Pla Infoca.
Les autoritats han informat l’evolució dels treballs durant el matí permetrà valorar si tornen a casa les més de 500 persones desallotjades des de dijous. Les últimes van deixar els seus domicilis la nit passada a Zalamea la Real, des d'on un centenar de persones van ser evacuades de la barriada de San Vicente, a la zona nord, per la proximitat de les flames i la força del vent.
D'altra banda, efectius terrestres han treballat aquesta matinada contra l'incendi declarat a la serra de Tormantos, que delimita les comarques de la Vera i la Vall del Jerte, a Càceres, i al qual s'han sumat dotacions de la Unitat Militar d'Emergències (UME). Malgrat el fort vent que ha registrat la zona, els mitjans terrestres han continuat treballant en l'àmplia superfície afectada per l'incendi, les flames del qual afecten els termes municipals d'Aldeanueva de la Vera, Cabezuela del Valle i Garganta la Olla.
Encara que el foc s'inicie a última hora del passat dijous, el fort vent registrat en la jornada del divendres va provocar la seua propagació, la qual cosa va exigir la presència de mitjans aeris i terrestres del Pla de Lluita contra els Incendis Forestals d'Extremadura (INFOEX) i del Ministeri de Transició Ecològica.
De fet, la direcció del Pla Infoex va sol·licitar a les persones que tinguen cases aïllades en la zona que no romangueren en elles a causa "de l'evolució incerta" de l'incendi. Dels prop de 130 efectius terrestres es va passar a ultima hora d'aquest divendres a uns 300, que van comptar amb el suport de quinze mitjans aeris. Després de retirar-se aquests últims amb l'arribada de la nit per la falta de visibilitat, s'espera que es reincorporen a partir d'aquest mateix matí.
Un incendi a Estepona afecta complexos hotelers i d'oci
També aquest dissabte per la vesprada, la Junta d'Andalusia ha activat el nivell 1 del pla d'emergències per un incendi forestal a Estepona (Màlaga), que afecta diversos complexos hotelers i d'oci.
Les flames han arribat al complex Laguna Village i a diversos quiosquets i edificis pròxims a l'autovia A-7, així com a l'hotel Kempinski, tot i que el 112 encara no té constància del nombre de possibles ferits o desallotjats.