El veïnat de Xàtiva protesta contra les altes concentracions d'amiant i plom a l'aigua

La plataforma de veïns "Casc Antic Digne i Viu" ha detectat, a través de dues analítiques, la presència d'aquests components en la xarxa d'aigua potable del municipi

Rebentó d'aigua al nucli antic de Xàtiva
Rebentó d'aigua al nucli antic de Xàtiva / Casc antic digne i viu (@nanticdigneiviu)

El problema de la precarietat de la xarxa potable del centre històric de Xàtiva (Costera) continua. La plataforma de veïns de Xàtiva, "Casc Antic Digne i Viu", afirma haver trobat altes concentracions de plom i de fibres d'amiant en la xarxa de distribució d'aigua potable, després d'haver encarregat sengles analítiques a dos laboratoris especialitzats.

Segons expliquen, els resultats indiquen que les mostres preses de la font pública de la plaça de Sant Francesc contenen una concentració de plom més de quatre vegades superior a la que "indicava en premsa el govern municipal a través del seu regidor de Sanitat". D'altra banda, també s'ha detectat una alta concentració de fibres d'amiant per metre cúbic en cada litre d'aigua que ingereixen els veïns.

Des de la plataforma critiquen que el govern municipal mai els haja entregat, malgrat sol·licitar-les, "les analítiques efectuades pel consistori" i que "les dades conegudes d'aquestes les hem obtingudes de declaracions en premsa del regidor de sanitat".

Amb aquests resultats demanen "una supressió total del plom de les escomeses de la nostra xarxa", una acció que consideren "haguera de ser la prioritat absoluta d'un govern municipal que vetlara per la salut de la ciutadania".

Per reivindicar la millora, aquest dissabte han convocat una concentració a les 10:00 hores a les portes de l'ajuntament.

També et pot interessar

stats