El veïnat d’Albaida, atemorit per la inseguretat que han portat al barri uns ocupes

Un dels moradors il·legals reconeix davant les càmeres d’À Punt que està a la vivenda del banc perquè volia emancipar-se i "amb un sou de mil euros no puc fer-ho"

Un dels joves que ha ocupat una vivenda de manera il·legal s'enfronta al veïnat / À Punt NTC

Un grup de veïns i veïnes d'Albaida s'ha organitzat i està vigilant les persones que han ocupat diverses vivendes, que són propietat del banc. Asseguren que amb els ocupants il·legals d'unes cases propietat d'un banc, han arribat els robatoris i altres conductes il·lícites que els mantenen en permanent estat d’alerta, de fet, alguns dels ocupes han sigut detinguts en diverses ocasions.

Davant la desesperació de veure que no poden ni anar a soles pels carrers, el veïnat del carrer de Josep Pla Tormo s’ha organitzat en patrulles ciutadanes per a intentar dissuadir els ocupes amb la seua presència. Aquest dilluns a la nit els veïns han pogut rebaixar un poc la tensió, quan la Policia Local d’Albaida ha ubicat un punt fix de vigilància al seu carrer. Tot i això, dimarts a la nit s'han organitzat per fer guàrdia davant de les cases ocupades.

Me n’he vingut ací amb tres amics perquè volíem emancipar-nos i el govern no ens dona l’oportunitat Un dels joves ocupes

Un dels joves habitants de les vivendes de la Sareb, que ha reconegut davant les càmeres d’À Punt que viu en un dels adossats de manera il·legal, argumenta que han de recórrer a l’ocupació perquè el sou no els dona per a emancipar-se. “Me n’he vingut ací amb tres amics perquè volíem emancipar-nos i el govern no ens dona l’oportunitat. Amb mil euros de sou, per a què et queda? Has de pagar menjar, llum, aigua... Aquesta vivenda és del banc i no estic fent res roín”, exposava convençut.

Un dels baixos d'un adossat del carrer de Josep Pla Tormo que ha ocupat de manera il·legal el grup de joves
Un dels baixos d'un adossat del carrer de Josep Pla Tormo que ha ocupat de manera il·legal el grup de joves / À Punt NTC

Però el jove es defén de les acusacions de delinqüència del veïnat i argumenta que ell no és el responsable dels delictes que s’han registrat a Albaida en els últims mesos. “No estic fent res roín amb el veïnat, no sé per què em tenen por, no he entrat a les seues cases, no soc un monstre”, explicava obertament davant les càmeres d’À Punt.

No obstant això, reconeix que dos dels seus amics, que també van ocupar una de les vivendes del carrer de Josep Pla Tormo, estan a la presó. “El veïnat no m’ha vist fer res roín, sols estic en aquesta casa perquè necessitava un lloc on dormir”, apuntava minuts abans de mantindre un enfrontament amb el veïnat davant de les càmeres d'À Punt.

Lucía Soler, una veïna d’aquest carrer, assegura que el grup d’ocupes, que han sigut detinguts diverses vegades, en quedar en llibertat, torna de nou als adossats que han pres de manera il·legal, fet que genera una gran sensació d’inseguretat al barri. “Els xiquets ja no poden ni jugar en el carrer, com feien abans, perquè aquesta gent està fent mal en tots els barris d’Albaida, no sols ací”, manifestava.

Al fil d’aquestes declaracions, una altra veïna del carrer de Josep Pla Tormo, Míriam Micó, apuntava que el grup d’ocupes “està fent mal en tot el poble, han furtat en més de 40 cotxes i nosaltres tenim por, fins i tot, de deixar que els xiquets juguen al parc”. “Els detenen, però quan queden en llibertat, tornen al mateix, i la policia ja no pot fer res”, afegia una altra veïna.

Els xiquets tenen por, la policia els acompanya a casa quan ixen de nit perquè no els passe res Rafael Nácher - Veí del carrer

“Aquesta gent arrossega delinqüència, drogues, robatoris... la meua filla té por d'eixir. Davant d'aquesta situació, que hem traslladat a la policia i a l’alcalde, l'única cosa en què ens pot ajudar els agents és acompanyar els menors, com la meua filla, a casa quan ixen a la nit perquè no els passe res. Els xiquets tenen por”, explicava Rafael Nácher, un altre veí del carrer Jose Pla Tormo.

La Sareb tapiarà les cases buides

Davant de la por del veïnat i la intranquil·litat que ha transmés als responsables municipals, des d’aquest dilluns una patrulla de la Policia Local ha establit un punt fix de vigilància al carrer, com reconeix a À Punt Aleix Fernández, el cap del cos a Albaida. Amb la seua presència pretenen que no s’ocupen més vivendes, almenys fins que la Sareb tapie les cases que té al carrer per a evitar que els ocupes puguen tornar a entrar en les cases.

Una altra de les cases ocupades a Albaida
Una altra de les cases ocupades a Albaida / À Punt NTC

“Al final, aquesta nit, com que ja estava tot el temps la policia, hem pogut dormir, portàvem dies sense fer-ho”, apuntava el veïnat, que es mostrava preocupat perquè aquests fets es puguen repetir si després d’aquests ocupants il·legals en venen uns altres. 

També et pot interessar