El veïnat de Begís i Toràs: alegria de tornar a casa, llàgrimes de desolació

Alguns veïns i veïnes de Toràs s'han trobat les seues propietats completament calcinades pel foc

/
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
20 d'agost 2022 - 11:23 Actualitzat: 20 d'agost 2022 - 18:47

Quatre dies després de ser evacuats per l'incendi de Begís, els veïns i les veïnes d'aquest municipi de l'Alt Palància i els de Toràs, han començat a tornar a casa aquest dissabte. I els sentiments van de l'alegria de poder veure de prop el seu poble i les seues cases, a la desolació i les llàgrimes davant les ferides que deixa el foc, amb paisatges cremats, i el que és pitjor, algunes cases devorades per les flames.

"És un paisatge lunar negre, s'ha cremat el 99% del terme", ha assegurat l'alcaldessa de Begís, María José Madrid, que atén i consola els veïns que han iniciat el retorn a casa de forma esglaonada. "Tots arriben plorant, això és molt fort", relata l'alcaldessa, que assenyala que estava "eufòrica" quan aquest matí li han comunicat que s'acabava el desallotjament, però que conforme ha arribat al poble i ha vist "el panorama" només pot dir que és "terrible, terrorífic".

"Som com una illa enmig d'un paisatge lunar: estem a dalt d'una muntanya i tot al voltant, tot el terme, està cremat, absolutament negre; és una imatge dantesca", explica l'alcaldessa, qui destaca el contrast que suposen les cases blanques de Begís.

L'objectiu principal de l'Ajuntament en aquests moments és intentar solucionar "els problemes bàsics primaris", perquè encara que hi ha llum i aigua, Sanitat no permet que es bega de l'aixeta i s'està subministrant aigua potable des de l'embotelladora, i no hi ha servei d'Internet, perquè "s'ha cremat la fibra i els repetidors".

S'acaba el desconfinament perimetral de les Alcubles

El president de la Generalitat, Ximo Puig, anunciava la decisió després de la reunió que ha mantingut aquest dissabte a les 10:00 hores amb els posts de comandament avançat dels incendis forestals de la Vall d'Ebo i de Begís des del Centre de Coordinació d'Emergències a l'Eliana.

Les persones allotjades al càmping de Viver també han iniciat el retorn, no encara les veïnes i els veïns de les localitats evacuades de Sacanyet i Teresa.

També la població de les Alcubles, confinada perimetralment, pot des d'aquest dissabte eixir del terme municipal, després que la consellera Gabriela Bravo ho confirmrà als mitjans.

L’alcaldessa de Begís, María José Madrid, ha comunicat des del post de comandament avançat que les persones reallotjades en l’alberg provisional de Viver que no compten amb vehicle propi o tenen dificultats de mobilitat se’ls traslladarà després de dinar. Per la seua banda, l’alcalde de Toràs, Carlos del Río, ha reclamat que la localitat, que compta amb quasi la totalitat del terme municipal afectat pels incendis, dispose com més prompte millor dels subministraments adequats de llum, aigua, telefonia i internet. Ambdós alcaldes han demanat que el veïnat puga tornar a casa de manera progressiva.

El perímetre de l'incendi de Begís se situa al voltant dels 140 quilòmetres, amb 19.000 hectàrees afectades. Amb tot, i davant un cap de setmana marcat per les altes temperatures i un risc per incendis extrem a tot el territori, el cap del Consell ha recordat que “ha de primar la prudència més que mai”.

El vol de reconeixement fet aquest matí ha pogut identificar encara alguns punts calents prop de les localitats d’Andilla i el Toro. D'altra banda, el perill que el foc afectara la serra de la Calderona ha estat "neutralitzat" i la zona de la Cova Santa s'ha refrescat i està en "bona situació".

Respecte a l’incendi forestal de la Vall d’Ebo, Puig, que ha estat acompanyat per la consellera de Justícia i Interior, Gabriela Bravo, i pel director general d'Interior, Salva Almenar, ha informat que durant la passada nit no “hi ha hagut cap reproducció, ni cap foc”, per la qual cosa es dona per consolidada la situació.

També et pot interessar

stats