La vegetació subaquàtica dels canals de l'Albufera viu un creixement "explosiu"

La transparència de l’aigua durant els mesos d’estiu ha augmentat fins a 10 centímetres més que durant el període 2015-2020

Vegetació subaquàtica de l'Albufera
Vegetació subaquàtica de l'Albufera / Ajuntament de València

En les últimes dues setmanes, els canals del Palmar han viscut un "creixement explosiu" d'una espècie de planta submergida coneguda popularment com a "llepó punxenc". Així ho constaten els treballs de seguiment de l'estat de l'aigua i dels canals de l'Albufera que realitza periòdicament el Servei Devesa-Albufera.

Les temperatures estivals han afavorit la germinació “explosiva” de les llavors d’aquesta espècie, que ajuda a recuperar la funcionalitat de l'ecosistema. No només millora l'oxigenació de l'aigua, també actua com a lloc de refugi i de posta d'ous d’altres animals, i manté els nutrients, la transparència i la qualitat de l'aigua.

A més, els canals del port del Palmar, la Carrera Nova de la Reina i la Séquia Vella del Palmar han mantingut una altra planta submergida, el llepó negre, coneguda localment com a "pèl", per la seua semblança amb els cabells llargs.

El cultiu d’arròs, clau en la transparència de l’aigua

Les dades del Servei Devesa-Albufera mostren que el 2021 la transparència de l’aigua durant els mesos d’estiu ha augmentat fins a 10 centímetres més que durant el període 2015-2020. El cultiu de l’arròs ha sigut clau, ja que l'arrossar funciona com a filtre verd: assimila els nutrients de l'aigua per a créixer mentre aquesta circula contínuament pels camps.

També et pot interessar

stats