El Vaticà accepta la benedicció de parelles homosexuals sense considerar-les matrimoni

Considera que es pot entendre la possibilitat de beneir aquestes parelles i altres "en situació irregular", però sense cap ritu

El Papa Francesc amb alguns cardenals al Vaticà
El papa Francesc amb alguns cardenals al Vaticà / Claudio Peri (Efe)

El Vaticà ha acceptat aquest dilluns la "possibilitat de beneir" parelles "en situació irregular" o del mateix gènere sense equiparar-les al matrimoni, segons un document publicat aquest dilluns per la Congregació per a la Doctrina de la Fe. Tot i això, no s'oferirà un ritual precís ni s'impartirà a persones vestides de boda.

Feia 23 anys que la Congregació per a la Doctrina de la Fe no publicava una "declaració", des de la Dominus Jesus, però aquest dilluns n'ha divulgat una titulada Fiducia Supplicans per a posar orde en el polèmic tema de la benedicció de parelles considerades "irregulars". En el text, el prefecte de la congregació, el cardenal argentí Víctor Manuel Fernández, respon que "es pot entendre la possibilitat de beneir les parelles en situacions irregulars i les parelles del mateix sexe, sense convalidar oficialment el seu estatus ni alterar de cap manera l'ensenyament perenne de l'Església sobre el matrimoni".

Canvi doctrinal

Es tracta d'un gir radical respecte al document que la Congregació va publicar el març del 2021, dirigida llavors per l'espanyol Luis Ladaria Ferrer, i que va al·legar que l'Església catòlica no podia impartir la seua benedicció a les unions de persones del mateix gènere.

La nova declaració comença amb una anàlisi de l'origen i sentit teològic de l'acte de la benedicció, repassant-lo des de l'Antic Testament fins a la resta de les escriptures. En l'Església de Francesc, la benedicció equival a un acte d'"inclusió" o de "consol". "En el seu misteri d'amor, a través de Crist, Déu comunica a la seua Església el poder de beneir. Concedida per Déu a l'ésser humà i atorgada per aquests al proïsme, la benedicció es transforma en inclusió, solidaritat i pacificació. És un missatge positiu de consol, atenció i alé", es pot llig en el text.

Sense ritus

Malgrat l'obertura de la benedicció d'aquestes parelles, el Vaticà vol deixar clar que aquesta acció no pot confondre's en cap circumstància amb la institució del matrimoni, definida com "la unió exclusiva, estable i indissoluble entre un home i una dona, naturalment oberta a engendrar fills". "Només en aquest context, les relacions sexuals troben el seu sentit natural, adequat i plenament humà. La doctrina de l'Església sobre aquest punt es manté ferm", al·lega el document.

D'aquesta manera, qualifica d'"inadmissible" qualsevol "ritu o oració que puga crear confusió" amb una boda canònica o "escàndol", com per exemple els "actes de benedicció" que imparteix actualment el clergat alemany, malgrat la disconformitat de la Santa Seu. "No s'ha de promoure ni preveure un ritu per a les benediccions de parelles en una situació irregular, però no es deu tampoc impedir o prohibir la proximitat de l'Església a cada situació en la qual es demane l'ajuda de Déu a través d'una simple benedicció", sentancia la Doctrina de la Fe en la declaració.

"Una oració breu i espontània"

En definitiva, la benedicció a aquestes parelles "irregulars" haurà de consistir en una "oració breu" i "espontània" en la qual un capellà podrà demanar "pau, salut, esperit de paciència, diàleg o ajuda mútua" als seus membres. El gest, aclareix la Congregació, "mai es farà al mateix temps que els ritus civils d'unió ni tampoc en connexió amb ells". Per tant, un sacerdot no podrà acudir a un jutjat per a beneir una parella que es casa, per exemple.

Tampoc s'impartirà quan les parelles presenten "vestimentes, gestos o paraules pròpies d'un matrimoni". Aquesta forma de benedicció serà pròpia d'altres contextos, com la visita a un santuari, una trobada amb un sacerdot o durant l'oració recitada en grup o durant una peregrinació. Perquè, apunta el prefecte, "no es pretén legitimar res, sinó només obrir la pròpia vida a Déu, demanar la seua ajuda per a viure millor i invocar també l'Esperit Sant perquè es visquen amb major fidelitat els valors de l'Evangeli".

La FELGTBI celebra la decisió

La Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i més (FELGTBI+) ha celebrat la decisió del Vaticà, tot i que lamenten que les parelles homosexuals no s'equiparen al matrimoni. 

En declaracions a l'agència Efe, el coordinador del grup de Fe i Espiritualitat de la federació, Óscar Escolano, ha afirmat que l'anunci del Vaticà és “un xicotet pas” que col·loca el col·lectiu LGTBIQ+ en un camí d'inclusió dins de l'Església catòlica. Però ha lamentat que les parelles del mateix sexe no s'equiparen al matrimoni i que no siga un ritu, sinó una qüestió que es deixa a la discreció del sacerdot. 

En aquest sentit, Escolano considera que cal treballar més per visibilitzar que la realitat LGTBI és “una més dins de la varietat i diversitat” que hi ha en el si de l'Església catòlica, i que el seu amor és “tan real i vertader com el d’un home i una dona”.

També et pot interessar

stats