Per què no van denunciar les dones assassinades el 2019? Una fiscal valenciana ho explica a Twitter

Susanna Gisbert exposa en un fil les conclusions de la seua experiència en un jutjat de violència contra la dona.

Captura del primer missatge del fil de Twitter de la fiscal Susanna Gisbert
Captura del primer missatge del fil de Twitter de la fiscal Susanna Gisbert

De les set dones que enguany han sigut assassinades en episodis de violència masclista, només l'última havia denunciat l'agressor.

Sobre aquesta situació reflexionava divendres passat en el seu compte de Twitter la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, per a insistir en el fet que "la denúncia és vital per a les mesures de protecció". 

Per què no van denunciar aquestes dones? La fiscal valenciana Susana Gisbert ha volgut aportar llum sobre la qüestió a la mateixa xarxa social, des del crèdit que atribueixen els seus 13 anys d'experiència en un jutjat de violència contra la dona de València. 

En un fil de Twitter format per 11 missatges, Gisbert destaca com a primera causa la por. Una por en sentit genèric per les amenaces reals i potencials del maltractador i de l'entorn, que es projecta en temors més concrets: la incertesa sobre el "què passarà després" i una nova vida que moltes dones "no poden imaginar-se" lluny de l'agressor.

La fiscal de violència contra la dona recorda que moltes víctimes pateixen una absoluta dependència emocional del maltractador, que es renova en cada reconciliació i que els du a normalitzar i adaptar-se a les agressions.

Gisbert subratlla la influència paralitzant de la dependència econòmica, el sacrifici de la víctima pels fills o el desconeixement sobre els seus drets i possibilitats d'ajuda entre altres factors desmotivants de la denúncia. 

La importància de denunciar

En declaracions a À Punt, la fiscal explica que va prender la decisió de fer públiques aquestes reflexions després de entropessar-se amb diversos missatges a la xarxa que relativitzen l'efectivitat de les denúncies o que menyspreen la gravetat de la situació que pateixen les víctimes, així com per sentir com una amenaça "la irrupció d'una força política negacionista" com Vox. 

Gisbert reivindica la valentia de les dones en fer el pas de traslladar en un jutjat a un agent de policia la situació de violència masclista que pateix. "Denunciant no se soluciona tot però no denunciant no se soluciona res", sentència. A més, convida la societat i els professionals implicats en la protecció a les dones a reflexionar sobre els motius que dissuadeixen la víctima de presentar la denúncia, perquè "pot tindre raons molt poderoses [per a no fer-ho] i la nostra obligació és descobrir què passa". 

"Tota dona maltractada corre el risc de ser assassinada"

En el seu fil de Twitter la fiscal recorda el risc potencial que pateixen les víctimes i alerta, des de la seua experiència, de la connexió entre assassinat i maltractament, sota la qual qual "tota dona maltractada corre el risc de ser assassinada". "En la meua vida professional encara no he vist un assassinat que no haja tingut una història de maltractament anterior", explica.

Gisbert conclou el fil subratllant el component masclista que implica la violència contra la dona en una relació sentimental. 

També et pot interessar

stats