El Valle de los Caídos ha costat 20,2 milions a l'Estat en els últims 10 anys

Els ingressos que Patrimoni Nacional aconsegueix amb el monument no arriben a cobrir la meitat de la despesa.

Imatge d’arxiu del Valle de los Caídos
Imatge d’arxiu del Valle de los Caídos / Europa Press

Patrimoni Nacional ha gastat en la gestió del Valle de los Caídos uns 20,24 milions d’euros des de l’any 2008 i fins a l’actualitat, tot i que els ingressos que ha aconseguit a través del monument durant aquest mateix període no arriben a cobrir la meitat de la despesa i es queden en 9,58 milions d’euros. Actualment, l’única font d’ingressos procedeix de la venda d’entrades per a visitar el recinte, que costen 9 euros. 

Des que es va fer pública la intenció del govern que encapçala Pedro Sánchez d’exhumar les restes de Franco ha augmentat l’interés per visitar el Valle de los Caídos i s’ha incrementat el nombre de visites, encara que l’executiu central no ofereix dades mensuals sobre aquesta qüestió. 

Més de la meitat del pressupost que l’estat destina al Valle de los Caídos cobreix la despesa en personal (un total d’11,6 milions d’euros), mentre que la resta es dedica al manteniment i conservació de les instal·lacions, així com subvencions.

El govern d’Espanya ha facilitat aquestes xifres al senador de Compromís Carles Mulet, qui havia demanat dades per escrit sobre diversos capítols de despesa sobre el monument. En concret, Mulet preguntava per les despeses i ingressos dels últims 40 anys, que es corresponen amb el període democràtic d’Espanya, però l’executiu central ha explicat que les dades econòmiques i comptables del recinte no van començar a ser informatitzades fins a l’any 2008. 

També et pot interessar

stats