Els valencians José Capmany i Xavier Querol, guardonats en els Premis Nacionals d'Investigació
Suposen el reconeixement més important a Espanya en l'àmbit de la investigació científica.
El Ministeri de Ciència i Innovació ha concedit els Premis Nacionals d'Investigació 2020 als valencians José Capmany i Xavier Querol. Aquests guardons suposen el reconeixement més important d'Espanya en l'àmbit de la investigació científica.
Creats en el 1982, els premis tenen com a objectiu distingir el mèrit d'aquells investigadors i investigadores que estiguen fent una labor destacada en camps científics de rellevància internacional i que contribuïsquen excepcionalment a l'avanç de la ciència, a la transferència de tecnologia i al progrés de la humanitat.
José Capmany
José Capmany Francoy és catedràtic de Sistemes i Xarxes de Comunicacions Òptiques en la Universitat Politècnica de València, i ha sigut guardonat amb el premi Leonardo Torres Quevedo en l’àrea d’Enginyeries per la contribució “pionera” al camp de l'enginyeria fotònica i les telecomunicacions òptiques. El jurat ha subratllat l'exemplaritat de la trajectòria professional del candidat, la capacitat de lideratge i la perseverança en el desenvolupament de l'aplicació pràctica de les seues investigacions.
Xavier Querol
Per la seua banda, Xavier Querol Carceller és professor d'Investigació del CSIC en l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (Idaea). Ha quedat guardonat amb el premi Alejandro Malaspina en l'àrea de Ciències i Tecnologies dels Recursos Naturals. El jurat li ha reconegut el lideratge en el desenvolupament de tecnologies, metodologies i aportacions científiques per a comprendre la importància dels aerosols i la interacció amb els contaminants i la salut humana. A més, ha destacat en ell la capacitat de col·laboració en equips multidisciplinaris i la notable aplicació que la seua producció científica ha tingut a nivell internacional.