València perd en deu anys la meitat de la superfície d'horta cultivada: “No és rendible”

Els minifundis no poden competir amb els grans terratinents i les normes restrictives del camp impedeixen el relleu generacional

Un agricultor treballant el camp a la Punta / À Punt NTC

L’Ajuntament de València ha publicat l’anuari estadístic que revela, amb dades actualitzades de 2022, que la superfície d’horta cultivada a València està minvant. De les 1.030 explotacions que hi havia en 2009 s’ha passat a les 517 actuals. Mesurant-ho en hectàrees la reducció passa de 4.740 a 2.612.

I no és perquè haja crescut la ciutat, són dades que constaten la falta de relleu generacional i l’abandó dels agricultors com a algunes de les causes. Alhora, les dades del cens agrari certifiquen també una disminució dels agricultors. “La gent es fa major i els fills no volen saber res”, explica Francisco Zafra, agricultor de la Punta.

En tan sols deu anys s’ha passat dels mil agricultors als poc de més de 500 actuals. Quant al gènere, fa una dècada el 72% dels treballadors del camp eren homes i el 28% dones. Actualment, l’estadística passa a reduir el percentatge de les dones a un 19%.

Zafra, amb setanta anys, “assegura que l’agricultor més jove de la Punta és ell”. El seu veí de parcel·la té 77 anys. “Fa deu anys seríem 20 o 25, i ara quatre”, afegeix Zafra. És l'exemple de la radiografia a l'horta de València. En queden pocs i majors. 

Fa deu anys seríem 20 o 25, i ara quatre

Els que més pateixen les conseqüències són els minifundis. “Com que no poden mecanitzar no s’és tan competitiu i, per tant, no és rendible”, denuncia el president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado.

Enric Navarro, enginyer agrònom i agricultor, argumenta que "el mercat està demandant més estructures productives capaces d’abastir cadenes de distribució que són les que cada volta ocupen més quota de mercat. És molt difícil que un jove puga incorporar-se amb garanties d’èxit". 

És molt difícil que un jove puga incorporar-se amb garanties d’èxit

I les normes no acompanyen. A l'horta, les activitats estan molt restringides i això frena la producció i la incorporació de les noves generacions. Algunes d’elles “impedeixen fer un hivernacle en l’horta o tirar fem”, matisa Aguado.

També et pot interessar

stats