València llança el primer certamen internacional de vídeos generats amb intel·ligència artificial

Compromís assegura que és "un menyspreu a la creació artística" i acusa el PP i Vox de no preocupar-se pel teixit productiu cultural

Logotip del certamen d'intel·ligència artificial
Logotip del certamen d'intel·ligència artificial / Ajuntament de València

L'Ajuntament de València ha llançat el primer certamen internacional de vídeos generats amb intel·ligència artificial, que tindrà lloc del 20 de febrer a l'11 de març. El projecte, batejat com a VALÈNC.IA 2024, "busca promocionar la ciutat i estimular la formació i l'ús d'aquesta tecnologia en el sector turístic i l'entorn local", segons ha informat el consistori en un comunicat.

Amb aquest certamen, l'Ajuntament vol "visibilitzar la capital valenciana des d'una perspectiva actual i disruptiva", alhora que "estimular la formació i l'ús d'aquesta eina en el sector turístic i l'entorn local".

La proposta està organitzada per la Fundació Visit Valencia amb el centre d'innovació Las Naves, la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana i la Capitalitat Verda Europea 2024. També té la col·laboració de Martin Härlin, director d'art alemany pioner en aquesta nova tecnologia; i de Telefónica, i el patrocini d'Havas Mèdia.

La regidora de Turisme, Innovació i Inversions de València, la popular Paula Llobet, ha participat en el taller formatiu a Las Naves amb experts en intel·ligència artificial i professionals de la creativitat, en el qual s'ha presentat el concurs. L'edila ha destacat "l'aposta d'aquesta ciutat per posicionar-se com un destí avantguardista, que aposta per la innovació i la creativitat".

"Els vídeos resultants d'aquest certamen demostraran la destresa tecnològica de la intel·ligència artificial, al mateix temps que donen visibilitat als espais verds de València, la seua espectacularitat arquitectònica, la seua diversitat cultural i el seu compromís amb la sostenibilitat", ha afirmat Llobet.

Únicament està permés enviar una peça per participant, que ha de durar de 30 a 60 segons, i és precís utilitzar material generat al cent per cent per intel·ligència artificial, fet amb Midjourney, Runway, Pika o Elevenlabs. Totes les indicacions, manera d'enviar els vídeos, recursos, bases, jurat i premis ja poden consultar-se en la web del certamen. Els millors vídeos seran promocionats pels col·laboradors del certamen i tindran el seu espai en una exposició dedicada. A més, s'oferiran formació i eines per a continuar millorant en la creació de vídeos d'intel·ligència artificial.

En total s'entregaran sis premis. Els dos primers aconseguiran dues classes de quatre hores amb Xabier Iglesias, fundador de l'empresa especialitzada en intel·ligència artificial Mementum Tech; i quatre premis accèssit, que rebran la llicència d'un any d'accés a la versió il·limitada de l'eina Runway.

Compromís assegura que és "un menyspreu a la creació artística"

Per l'oposició en l'Ajuntament, l'edil de Compromís i exregidora de Recursos Culturals, Glòria Tello, ha assenyalat que "apostar en un context com el nostre per la intel·ligència artificial és un menyspreu i una mostra més que la dreta no valora ni fa costat a la creació artística ni, per extensió, a la cultura".

Tello ha defensat als creadors valencians, ja que "som una terra especialment fèrtil en creativitat" i ha lamentat que l'Ajuntament no aposte pels professionals. Li ha exigit al govern fer "política d'autoestima" i "ajudar a fer que aquestes persones troben en l'administració pública el reconeixement i suport necessari". Tello també ha considerat que "s'hauria d'haver portat a terme un seriós debat amb els productors audiovisuals i haver escoltat el seu parer, com a sector directament perjudicat".

La representant de Compromís ha censurat que aquest "debat, una vegada més, no s'ha fet" i ha dit que això "mostra que al govern del PP i Vox li importa ben poc el teixit productiu cultural".

També et pot interessar

stats