València i l’àrea metropolitana concentren 60.000 menors en risc de pobresa

Un estudi conclou que les zones com Mislata, Xirivella, Manises, Alfafar, Burjassot i Torrent, tenen majors índex perquè les famílies s’han traslladat als afores 

Les grans ciutats espanyoles són les que aglutinen més menors que viuen en condicions de pobresa
Les grans ciutats espanyoles són les que aglutinen més menors que viuen en condicions de pobresa / Europa Press

Només en València i l’àrea metropolitana hi ha 60.000 xiquets i adolescents en risc de pobresa, segons un informe de l’Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil del govern espanyol. Les taxes més altes de pobresa estan a la capital, així com a Mislata, Xirivella, Manises, Alfafar, Burjassot i Torrent.

Com en la resta d’Espanya, les zones més poblades del nostre territori són les que concentren els menors amb més risc de pobresa, donat que al voltant de les grans ciutats espanyoles s’han produït trasllats de la població local cap als afores, ja que són zones més assequibles, segons indica l'informe titulat Geografia de la pobresa infantil a Espanya. De fet, aquesta circumstància es dona a Madrid, Barcelona, València i Sevilla.

Aquest estudi reflecteix que a l'estat espanyol la meitat dels 2,3 milions de xiquets en aquesta situació de vulnerabilitat, la intensitat de pobresa infantil augmenta amb el grau d'urbanització. 

La "reurbanització" de la pobresa infantil

Aquesta radiografia apunta que, encara que en l'última dècada la taxa de pobresa infantil ha sigut més alta en les zones poc poblades, en els últims anys, s'observa una tendència cap a la convergència, i es produeix un fenomen de "reurbanització de la pobresa infantil": 29,6% en zones poc poblades enfront del 27,6% en les molt poblades.

En aquest sentit, el 2020, el 50,5% dels menors en risc de pobresa vivien en zones molt poblades, mentre que la resta es concentrava en zones poc poblades (26%) i intermèdies (23,5%).

Una altra característica de les grans zones urbanes, segons evidencia l'estudi, és la major dificultat per a accedir a una vivenda en bones condicions d'habitabilitat i assequibles. Segons revela aquest informe, quasi dos de cada tres menors en llars amb sobrecost d’habitatge viu en entorns urbans.

També et pot interessar

stats