València fa inventari dels edificis religiosos amb una activitat econòmica

L'Ajuntament preveu recaptar més de dos milions d'euros dels impostos que fins ara no paguen les entitats titulars d'aquests immobles.

Façana de l'hospital Casa de Salud, a València
Façana de l'hospital Casa de Salud, a València

L'Ajuntament de València està fent inventari dels edificis que, ara per ara, estan exempts de pagar impostos, encara que alberguen una activitat econòmica lucrativa. És el cas d'hospitals, universitats i centres educatius privats gestionats per entitats religioses. El consistori calcula que podrà recaptar fins a dos milions d'euros anuals del cobrament d'impostos com els de béns immobles (IBI), activitats econòmiques (IAE) i construccions i obres (ICIO). En declaracions de l'alcalde, Joan Ribó, a À Punt "la voluntat del govern de la Nau és que qualsevol entitat amb una activitat econòmica pague els impostos". I aclareix que la mesura no afectarà els edificis dedicats al culte o a l'assistència social. 

Ribó recorda que "ja hi ha alguna sentència sobre l'ICIO que ens dona la raó". Es refereix així a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Balears a què al·ludia el regidor d'Hisenda, Ramón Vila, en una entrevista per a Europa Press aquest cap de setmana. Aquesta sentència reconeixia l'obligació de pagar impostos a una "pastisseria" de Mallorca que "pertanyia a l'arquebisbat".

A més, la corporació municipal es planteja presentar una moció per a demanar a l'Estat modificar la llei de mecenatge sobre règim fiscal, del 2002, a la qual s'acullen aquestes entitats amb exempció fiscal. Una llei que, segons Ribó, "fins i tot podria donar problemes de cara a la Unió Europea per beneficiar unes entitats en perjuí d'altres".

L'Ajuntament de València ja ha enviat rebuts de l'ICIO a algunes entitats acollides a la llei de mecenatge però vol anar més enllà i girar també els de l'IBI i l'IAE. El regidor d'Hisenda va dir que treballen per a quantificar quants immobles estarien en aquesta situació i quina quantitat es podria cobrar. "Ho estem fent. Tenim el padró de tots els que s'acullen a l'exempció fiscal i ara estem depurant quins [rebuts] podem girar". En alguns casos la mesura es podria aplicar amb una retroactivitat de fins a quatre anys. 

També et pot interessar

stats