València incorporarà un robot amb visió per intel·ligència artificial per a netejar les platges

L’aparell, únic al món, pot garbellar fins a deu centímetres d’arena i acumula els residus en un depòsit que li permet netejar fins a 5 km² sense parar

El nou robot que s'incorporarà a la neteja de les platges de València
El nou robot que s'incorporarà a la neteja de les platges de València / Ajuntament de València

Li diuen UMIbeach, té visió artificial, i pot garbellar fins a deu centímetres d’arena i filtrar els residus que hi continga. Estes restes les acumula en un depòsit, que li permet netejar fins a cinc quilòmetres quadrats sense parar o, dit en altres termes, pot arreplegar fins a 330 unitats de residus per quilòmetre quadrat. Es tracta del nou robot intel·ligent de neteja de les platges, únic al món, pensat per als arenals de València.

Este robot suposarà la posada en marxa de l’ordenança reguladora sandbox, que es va aprovar a l’abril. Esta normativa, pionera a Espanya, “permet que es puga provar tecnologia en fase experimental en un entorn real, com és a tota València, i fer-ho sense els tràmits administratius tan enrevessats que normalment acompanyen a estes autoritzacions”, recordava l’alcaldessa de València, María José Catalá, durant la prova pilot d’este robot que s’ha fet hui a la platja de la Malva-rosa.

La nova ordenança es publicarà de forma definitiva en els pròxims dies, una vegada finalitzat el període d’al·legacions. Este dijous s'ha efectuat la primera de les proves, l'experimentació amb este robot autònom dissenyat per a la neteja de les platges mitjançant intel·ligència artificial.

Segons ha explicat l’alcaldessa, el robot UMIbeach és la primera màquina del món d'estes característiques que funciona de manera autònoma, atés que només existeixen dos unitats més en el món, encara que cap és autònoma.

El responsable de la firma que ha desenvolupat la tecnologia, Clodo González, ha explicat que el robot compta amb totes les mesures de seguretat, tant en la part frontal, per a detectar obstacles i persones, mitjançant visió artificial IA, com de seguretat perimetral per a poder moure el conjunt de la càrrega.

González ha detallat que el robot eruga que es presentava hui pot arreplegar fins a 10 centímetres de terra i garbellar tots els residus que es troben en la superfície. Les restes s'acumulen en un depòsit posterior per a ser abocats en contenidors a peu d'arena. Esta tecnologia té la capacitat de netejar cinc quilòmetres quadrats de platja amb una sola càrrega i pot arreplegar fins a 330 unitats de residus per quilòmetre quadrat.

A més, UMIbeach funciona amb energia elèctrica o solar, té una autonomia de set hores seguides, i pot estar sense control humà durant 24 hores.

Fonts municipals apunten que es tracta d'una solució autònoma única en el món que, a més, va acompanyada també d'una aplicació de videojoc que permet ludificar l'ús per part dels usuaris, el que ajuda a conscienciar la ciutadania, que pot participar també en el procés. A més, permet geoposicionar les zones en les quals apareixen residus en el sòl perquè el robot reprograme les seues rutes.

Quant a la seguretat, el robot és capaç de detectar qualsevol obstacle, fins i tot de nit o en condicions climatològiques adverses, i així pot “decidir” si es deté o si esquiva l'obstacle. Així mateix, el poden moure en remot i rebre rutines diferents.

UMIbeach porta incorporat un giroscopi i, davant de qualsevol colp de moviment o acció vandàlica, la màquina es bloqueja.

L'alcaldessa Catalá ha explicat que el primer pas és “mapificar tota la platja”, i ha destacat la labor del robot per a eliminar de l'arena puntes de cigarret, plàstics i tota mena de residus. “En el marc de la Capitalitat Verda Europea, volem apostar per esta mena d'iniciatives, encara que esta serà una de tantes innovacions que farem possibles, com proves reals en laboratori sandbox”, com apuntava María José Catalá. 

També et pot interessar

stats