València formalitzarà la candidatura per a la xarxa de ciutats climàtiques neutres

Aquest grup de cent ciutats guiarà la resta en polítiques mediambientals i en el procés de descarbonització amb el suport econòmic de la UE

L'Alcalde de València, Joan Ribó, durant la presentació de l'estratègia de la Missió Climàtica València 2030
L'Alcalde de València, Joan Ribó, durant la presentació de l'estratègia de la Missió Climàtica València 2030 / Ajuntament de València

València formalitzarà aquest divendres la candidatura per a formar part de la xarxa europea de ciutats que seran climàticament neutres abans del 2030, i ha escenificat la preparació per a ser triada en un acte amb més de setanta entitats i empreses que s'han compromés a col·laborar en l'objectiu.

La ciutat vol sumar-se a la xarxa de les ciutats europees que guiaran la resta, amb el suport econòmic de la Comissió Europea, en polítiques mediambientals i en el procés de descarbonització durant la dècada vinent. Les cent ciutats que formaran part d’aquesta xarxa seran elegides per la Unió Europea al març i, segons l’alcalde del Cap i Casal, Joan Ribó, València està preparada per a formar-ne part. 

Així s'ha manifestat Ribó en la presentació de l'estratègia de la Missió Climàtica València 2030, on ha assegurat que la ciutat ha demostrat que persegueix aquesta meta amb polítiques públiques orientades a la sostenibilitat.

"Ara és el moment de la transformació de València si volem oferir als joves un futur sostenible, amb ocupació de qualitat, energia neta, equitat social i entorns urbans verds i saludables", ha afirmat. Una transformació que necessita la participació de tots els actors públics, privats, socials i acadèmics de la ciutat, ha destacat.

La proposta valenciana es basa a actuar des dels principals sectors que impacten en les emissions de CO₂: la mobilitat, el transport, l'energia, l'activitat econòmica i industrial, la renaturalització i biodiversitat de la ciutat, els habitatges o el disseny urbà. "Un procés en què s'ha de recuperar l'essència mediterrània de la ciutat i el seu litoral, i una València de proximitat, de barris, arrelada a l'entorn i a l'horta, on les persones visquen millor", ha puntualitzat Ribó. 

En l'acte també ha participat per videoconferència el director de la Missió Climàtica Europea, Mathew Baldwin, qui ha valorat l'impuls de la candidatura valenciana.

Al maig de 2020, l'Ajuntament de València va llançar un nou model de governança basat en missions concretes amb la finalitat de demostrar a la Unió Europea el seu compromís amb unes polítiques d'investigació i innovació fixades en la dècada pròxima, i quatre mesos després va ser triada per la Comissió Europea com una de les sis millors iniciatives urbanes d'innovació.

També et pot interessar

stats