Valencia Culinary Festival posa l’horta i l’alta gastronomia en l'aparador internacional

Ricard Camarena o Bernd Knöller seran alguns dels xefs ambaixadors d’una programació dissenyada per a consolidar la ciutat com una destinació de referència 

Visita guiada per l'horta amb Ricard Camarena, una de les activitats del festival
Visita guiada per l'horta amb Ricard Camarena, una de les activitats del festival / Valencia Culinary Festival

La setena edició del Valencia Culinary Festival portarà del 16 al 26 de maig una programació dissenyada per a consolidar l’oferta gastronòmica de primer nivell de la ciutat, i també de la Comunitat Valenciana, en l’aparador internacional. Deu dies d’activitats organitzades per l’associació València Prèmium i l’Exquisit Mediterrani amb el suport de Turisme de la Generalitat i de l’Ajuntament de València que enguany, més que mai, posa el focus en l’horta, el producte de proximitat i els productors. 

Es tracta, per al president de València Prèmium, Carlos Boga, d’un “festival gastronòmic diferent i transversal”. En línia amb la capitalitat verda europea, en l’edició d’enguany s’aposta, segons Boga, “més que mai pel quilòmetre zero i la sostenibilitat”, però també es pretén presentar al món que “tenim un producte espectacular” i que “som molt més que paella valenciana”. Volem “desencasellar-nos”, va destacar Boga. 

Presentació de la programació del Valencia Culinary Festival en l'hotel Only You
Presentació de la programació del Valencia Culinary Festival en l'hotel Only You / Valencia Culnariy Festival

La consellera de Turisme, Nuria Montes, qui ha destacat la simbiosi perfecta entre gastronomia i turisme, ha celebrat la qualitat de les matèries primeres valencianes: “juguem amb cartes guanyadores”, ha assegurat la consellera. Montes ha felicitat “l’exercici de responsabilitat” de l’associació València Prèmium per a continuar sembrant en èpoques de “bonança turística”, com en la que ens trobem.

La consellera Nuria Montes durant la presentació de la programació del festival
La consellera Nuria Montes durant la presentació de la programació del festival / Valencia Culinary Festival

Per a la consellera, el Valencia Culinary Festival col·labora amb la desestacionalització del turisme, “un dels objectius clau” pels quals treballa el seu departament. València fa un parell d'anys que s’ha situat “en el focus de la gastronomia mundial” amb la celebració de grans esdeveniments, com la gala dels Premis Michelin l’any 2022 o The World’s 50 Best Restaurants l’any passat. 

Tono Franco, director de Visit Valencia, manté que l’èxit del festival no radica a “vendre restaurants, sinó a vendre l’experiència gastronòmica, recórrer-la”. Franco va destacar també, durant la presentació de la programació, que el festival està alineat amb la “clara intenció d’innovació” del sector turístic a la capital del Túria. 

Deu dies de recorregut entre l’horta i les millors cuines de València

Del 16 al 26 de maig el Valencia Culinary Festival oferirà més de trenta experiències gastronòmiques “exclusives” i “hedonistes” en què participaran alguns dels xefs de més renom de la ciutat, però també productors, comerciants, hotels o espais emblemàtics i cellers. El recorregut també mira un poc més lluny de la ciutat de Túria i completa la programació amb la degustació del fondellol de monestrell d’Alacant i de l’oli de les oliveres mil·lenàries de Farga de Castelló.  

L’encarregat d’arrancar la programació serà Bernd Knöller, xef del restaurant Riff, que es convertirà en guia per un dia per a liderar una visita al Mercat Central de València. Serà una activitat pensada per a conéixer l’emblemàtic edifici, a més de la rica varietat de l’oferta de matèries primeres de la ciutat, a través dels prop de 300 comerços que conformen el mercat. Del mercat a l’horta, esta vegada de la mà de Ricard Camarena, encarregat d’acompanyar els assistents del festival a la segona activitat: una visita guiada per l’horta d’Albalat dels Sorells, que nodreix el menú Oxalis del restaurant amb dos estreles Michelín que el xef lidera en Bombas Gens. 

Bernd Knöller guiarà els assistents del festival pels comerços Mercat Central
Bernd Knöller guiarà els assistents del festival pels comerços Mercat Central / Valencia Culinary Festival
El recorregut del festivala passarà pers arrosars de l'Albufera
El recorregut del festivala passarà pers arrosars de l'Albufera / Valencia Culinary Festival

El gerent de la DO Arròs de València, Santos Ruiz, serà l’encarregat de presentar els arrossars de l’Albufera en altra de les activitats més pegades al producte de la programació. En la visita també s'explicaran què són els tancats o quines són les varietats valencianes d’arròs i culminarà amb un dinar a càrrec de Juan Ramos, cap de cuina del restaurant Llisa Negra. 

El festival ret homenatge la figura de Sorolla
El festival ret homenatge la figura de Sorolla / Valencia Culinary Festival

Una altra de les activitats destacades de la programació és l’homenatge culinari al pintor Joaquim Sorolla. El xef Jorge de Andrés, Premi Nacional d’Hoteleria, ha preparat un xou de cuina on exposa una crònica culinària que segueix el viatge que va fer el mestre valencià amb la sèrie pictòrica de catorze estampes d'Espanya per a la Hispanic Society of America.

Vins, café, còctels, i, per descomptat, molta cuina, inunden la resta de la programació. Aquesta recorrerà espais estratègics per al turisme de la ciutat, com el casino Cirsa, l’emblemàtic celler Casa Montaña, el restaurant-monument Alma del Temple, els principals hotels de la ciutat i, fins i tot, un veler, que permetrà als assistents gaudir de la ciutat des de la mar. El festival també se'n recorda dels més menuts, per als quals ha preparat un taller de cuina en Villa Indiano. Les reserves estan obertes en el web valenciaculinaryfestival.es.

També et pot interessar

stats