València es converteix en capital europea de l’astronomia

Més de 2.000 científics es reuneixen per a parlar dels avanços en l’estudi de l’univers

La Ciutat de les Arts i les Ciències de València acull aquesta setmana la jornada amb científics i astrònoms / À Punt NTC

València és des d’aquest dilluns capital europea de l'astronomia. Més de 2.000 científics es reuneixen al Palau de Congressos per a parlar dels últims avanços en l'estudi de l'univers. Tots coincideixen en el fet que l'avanç tecnològic s'ha accelerat tant que ja és més que probable trobar algun tipus de vida en altres planetes.

Michel Mayor, un dels assistents, és tota una eminència. Fa tres anys rebia el Premi Nobel de Física pel seu descobriment: el primer exoplaneta que girava al voltant d'una estrela fora del sistema solar. El va detectar l'any 1995. Des d'aquell any, l'astronomia ha avançat tant que "molts equips de tot el món treballen per a entendre que la vida existeix, igual que hi ha equips d'astrobiologia en molts països que treballen en el fet que la vida existix", ha assegurat Mayor.

Al Congrés de València es pot vore una reproducció de Gaia, un satèl·lit que en deu anys ha tret imatges en tres dimensions de dos bilions d'estreles en només un racó de la Via Làctia. Segons Carme Jordi, astrònoma del Gaia Science Team, "ens dona una visió arqueològica de la formació de les estreles".

Un món que se'ns escapa a la resta de mortals i que en dues setmanes pot canviar radicalment. De fet, el pròxim mes de juliol la NASA farà públiques les primeres fotos del telescopi espacial més gran de la història. Passat, present i futur d'una ciència ja no està a tants anys llum de l'univers.

També et pot interessar

stats