València confirma la presència de la variant delta i se situa en risc extrem per coronavirus

La incidència puja als 305,5 casos per cada 100.000 habitants i les restes del virus en aigües residuals es multipliquen per cinc en una setmana

Un grup de turistes en bicicleta i mascareta pel centre de la ciutat de València
Un grup de turistes en bicicleta i mascareta pel centre de la ciutat de València / Ana Escobar (Efe)

L'anàlisi de les aigües residuals evidencia un significatiu repunt del coronavirus a la ciutat de València i confirma la presència, per primera vegada, de la variant delta o índia. Les restes positives, que s'havien duplicat en una setmana, s'han multiplicat per cinc l'última, consolidant la tendència alcista de la pandèmia que la ciutat experimenta des de fa vint dies. Les deteccions ens retrotrauen a nivells de maig, precisament quan començava la desescalada, amb la diferència que la corba descendent de llavors marca ara una tendència a l'alça, segons ha explicat la regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía.

Les aigües residuals anticipen la situació que ja reflecteix l'última actualització sobre la incidència acumulada en catorze dies en els municipis. València ha passat en una setmana de 183 a 305,54 casos per cada 100.000 habitants, després de registrar més de 2.400 nous contagis, i se situa ja en risc extrem, segons els indicadors de valoració del Ministeri de Sanitat. És el gran municipi valencià en pitjor situació, la qual cosa contrasta amb la incidència dels 58 casos d'Alacant o els 54 de Castelló. Quasi triplica la incidència mitjana de la Comunitat Valenciana, que en el recompte de dijous se situava en els 129,97 casos per cada cent mil habitants.

Les aigües residuals aporten un altre factor de preocupació, ja que s'ha evidenciat la presència del coronavirus en totes les anàlisis, quan en les darreres setmanes alguns barris encara oferien mostres negatives. Malilla, Algirós, l'Eixample, l'Olivereta, Benicalap-Rascanya i Jesús-Patraix són les zones més afectades i ofereixen "concentracions clarament per damunt de la mitjana", segons ha explicat Valía.

Primera detecció de la variant delta en aigües residuals

La variant delta, que és més contagiosa i responsable de l'empitjorament de la pandèmia en diversos països, s'ha identificat en només una de les mostres analitzades. La regidora de Cicle Integral de l'Aigua no ha volgut especificar a quin districte correspon i ha deixat entendre que la simple detecció implica que està circulant ja per la ciutat, per l'alta mobilitat derivada de la desescalada i perquè l'anàlisi és orientatiu i no exhaustiu, ja que la metodologia discrimina algunes zones.

En els minuts previs a comunicar-se aquesta informació, l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha advertit que "estem en un moment delicat" i ha instat la població a fer un “seguiment estricte de les normes i recomanacions marcades per la Conselleria de Sanitat Universal".

Una advertència que ha repetit, poc després, la regidora del Cicle Integral de l'Aigua, en una nova crida a la responsabilitat. "La pandèmia segueix ací. La població ha de ser conscient que hi ha hagut molt esforç i sacrifici. Cal tindre respecte i empatia per la gent que ho ha passat malament i ho continua passant malament, per salut o treball, i sobretot pel personal sanitari. Hi ha certes imatges –en referència a botellots i altres incompliments– que no haurien de produir-se", ha explicat Elisa Valía.

També et pot interessar

stats