València, entre les cent ciutats triades per Europa per la neutralitat climàtica

Rebrà finançament comunitari els anys 2022 i 2023 per a buscar camins innovadors en mobilitat neta, eficiència energètica i planificació urbana sostenible

Ciutat de les Arts i les Ciències a València
Ciutat de les Arts i les Ciències a València / Reiseuhu (Unsplash)

La Comissió Europea ha presentat aquest dijous una iniciativa per a impulsar que cent ciutats, inclosa València, on viu el 12% de la població de la UE, assolisquen la neutralitat climàtica el 2030, un projecte dotat amb 360 milions d'euros.

Les urbs, entre altres València, Barcelona, Madrid, Valladolid, Vitòria, Sevilla i Saragossa, rebran finançament comunitari el 2022 i el 2023 per a buscar camins innovadors en àrees com la mobilitat neta, l'eficiència energètica i la planificació urbana sostenible.

L'interés de Brussel·les per a accelerar la transició ecològica a les ciutats respon al fet que aquestes són responsables del 65% del consum energètic, alliberen el 70% del diòxid de carboni i allotgen al 75% dels europeus, una proporció que es calcula que rondarà el 85% el 2050.

Aconseguir la neutralitat climàtica el 2030

L'objectiu és que aquestes aglomeracions urbanes assolisquen a la final de la dècada la neutralitat climàtica, és a dir, emetre només el CO₂ que el territori del municipi puga reabsorbir, però prioritzant la reducció d'emissions i amb un màxim d'un 20% de gasos capturats.

La selecció inclou a quasi totes les capitals dels països de la UE a més d'altres localitats, a les quals se sumen 13 municipis de països associats. Les urbs de la denominada "Missió Ciutats", elegides per experts independents entre 386 candidates, rebran també assessorament personalitzat i podran organitzar projectes pilot conjuntament, amb el propòsit d'aconseguir "objectius tangibles" en 2030.

Brussel·les espera que les solucions que genere l'experiment es puguen exportar perquè la resta de ciutats de la UE també siguen climàticament neutres a mitjan segle.

També et pot interessar

stats