La UE aprova la llei que fixa l'objectiu d'aconseguir la neutralitat climàtica el 2050

Preveu reduir un 55% les emissions de CO₂ i els gasos d'efecte d'hivernacle per al 2030

Imatge d'una empresa amb xemeneies a plena activitat
Imatge d'una empresa amb xemeneies a plena activitat / À Punt NTC
24 de juny 2021 - 19:34

El ple del Parlament Europeu ha aprovat aquest dijous la primera llei climàtica que fixa l'objectiu d'aconseguir la neutralitat climàtica a mitjan segle i estableix la meta intermèdia d'haver reduït un 55% per al 2030 les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

Els eurodiputats han donat suport amb 442 vots a favor, 203 en contra i 51 abstencions a l'acord polític que van aconseguir a mitjan abril amb els estats membres.

La llei climàtica de la UE estableix l'objectiu d'aconseguir el 2050 la neutralitat climàtica: reduir al màxim les emissions de diòxid de carboni (CO₂) i aconseguir que les restants siguen absorbides, per exemple, per l'acció dels boscos.

En la senda per a aconseguir la neutralitat, la llei estableix un objectiu intermedi per al final d'aquesta dècada que serà del 55%. Aquesta disminució de les emissions serà "neta", un aspecte que ha provocat les crítiques de les organitzacions ecologistes, que denuncien que això suposa que l'esforç real serà menor.

A més, la normativa suggereix a la Comissió Europea que propose nova meta intermèdia per al 2040 si ho considera oportú després que es faça el primer balanç global dels avanços aconseguits en el marc de l'Acord de París.

El primer paquet de mesures, per al 14 de juliol

La intenció de Brussel·les és proposar el pròxim 14 de juliol el primer paquet de mesures per a traslladar l'objectiu de reducció d'emissions per a 2030 en mesures tangibles. Batejat com Fit for 55, inclourà mesures com la revisió del sistema de comerç d'emissions, la introducció d'un mecanisme per a gravar l'entrada al bloc de productes amb major petjada de carboni que els produïts a la UE i noves metes nacionals de retallada d'emissions per al final d'aquesta dècada.

També et pot interessar

stats