València celebra el dia del patró: qui va ser sant Vicent Màrtir?

Més de 300 esglésies en tot Espanya estan dedicades a sant Vicent Màrtir, que també és venerat a Portugal, França, el nord d'Àfrica i l'illa del Carib de Saint Vincent i les Grenadines

Imatge de Sant Vicent Màrtir, a la Catedral de València
Imatge de Sant Vicent Màrtir, a la Catedral de València / Catedral de València

La ciutat i l'arxidiòcesi de València i més de 300 esglésies a Espanya celebren aquest dissabte la festivitat litúrgica del seu patró, sant Vicente Mártir. La veneració al sant, no obstant això, va més enllà de les fronteres espanyoles i també celebren la seua vida i obra els viticultors de França, Alemanya, Bèlgica i Suïssa, l'illa del Carib de Saint Vincent i les Grenadines i la capital de Portugal, Lisboa.

Així, la catedral de València acull aquest dissabte una missa a les 10:00 hores, presidida pel bisbe auxiliar monsenyor Javier Salines i que serà retransmesa a través del canal de YouTube de la seu. El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, no podrà presidir els actes per haver donat positiu en covid.

Més d'un centenar de poblacions espanyoles i 50 franceses porten actualment el nom de Sant Vicent en memòria del sant, que "va morir després de ser torturat sense renunciar a la seua fe en la persecució de l'any 304 a València, des d'on es va estendre la seua devoció", informa l'Arquebisbat.

D’igual manera sant Vicent Màrtir és copatró de Lisboa perquè, segons la tradició, amb la invasió musulmana de València, les seues relíquies van ser traslladades per mar a Portugal, on el cap de São Vicente es diu així des de llavors en el seu honor. A més, també és patró de Sigüenza (Guadalajara), ja que va ser conquistada el dia de la festivitat del sant.

És també patró de l'illa del Carib de Saint Vincent i les Grenadines, que porta el seu nom per decisió de Cristòfor Colom en haver-la descobert el 22 de gener de 1498.

A Espanya, més de 300 parròquies, esglésies i capelles estan dedicades a sant Vicent Màrtir, temples que van sorgir arran d'estendre's ràpidament la seua fama per tot l'imperi romà a mesura que s'anava coneixent el testimoniatge del màrtir. El relat del martiri era llegit en les misses amb els fidels drets.

El comerç de València pot obrir aquest dissabte

Aquest dissabte festiu és hàbil per al comerç a la ciutat de València, segons es va aprovar al Consell Local de Comerç de València, i que es va canviar pel diumenge 10 d'abril.

Amb aquesta decisió, el sector confia a animar les vendes en rebaixes, ja que a causa de la pandèmia la campanya de Nadal no ha funcionat tan bé com s’esperava.

També et pot interessar

stats