València Acull i Advocats d’Estrangeria denuncien el col·lapse del servei del padró a València

També que al Cap i Casal s'està demanant el certificat d'empadronament per a tramitar l'asil, un requisit que és il·legal

València Acull i Advocats d’Estrangeria denuncien el col·lapse del servei del padró a València / À Punt NTC

L'organització València Acull i l'Associació d'Advocats d'Estrangeria denuncien que el servei municipal del padró de València està col·lapsat. Asseguren que les persones migrants que volen empadronar-se a la ciutat no aconsegueixen cita i que, quan ho fan, el termini mai és inferior a un mes. I recorden que l'empadronament és un dret innegable.

També denuncien que a la ciutat s'està demanant el certificat d'empadronament per a tramitar l'asil, un requisit que asseguren que és il·legal.

La dificultat d’accedir al padró és una combinació de dos factors, assenyala el coordinador del Programa de No Discriminació de València Acull, Paco Simón. El primer és la dificultat d’obtindre una cita prèvia per a fer les gestions, ja que s’ha d’entrar en el web molt prompte al matí per a poder aconseguir-la, i no sempre es pot. I l’altre problema és que, quan per fi s’obté la cita, el temps d’espera és molt llarg. “Potser te la donen d'ací a un mes", denuncia Simón.

José Eugenio Domínguez, un cubà que va arribar a València el 10 de desembre, és un exemple de com és de difícil per a les persones migrants empadronar-se a València. Conta que ha tingut dificultats amb el padró fins al maig, cinc mesos després de la seua arribada, i que es va haver d’empadronar a Minglanilla (Conca), perquè ací es donen les cites per a un mes després.

A José Eugenio el fet de no estar empadronat li ha impedit rebre atenció sanitària, i no va poder posar-se les vacunes contra el coronavirus fins fa un mes, però no és l’únic problema que es pot derivar de la manca d’aquest document. 

Marcelo Díaz, és de l’Uruguai i també té dificultats: intenta obtindre un històric d'empadronament, necessari per a fer altres tràmits, però els entrebancs el paralitzen i diu que això li genera molta inestabilitat perquè “no pots fer res i tens els braços nugats”.

Segons les veus expertes en estrangeria, sense padró no es pot demostrar la residència, ni llogar un pis, obrir un compte bancari o rebre atenció mèdica de la Seguretat Social. Això significa que “sense empadronament no formes part de la ciutadania, sinó un fantasma”.

En el cas de les persones migrants, no tindre aquest document agreuja la seua vulnerabilitat, ja que els dificulta molts tràmits com la reagrupació familiar o la renovació de papers, explica el portaveu de l'Associació d'Advocats d'Estrangeria Paco Solans. 

Per la seua banda, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat als micròfons d’À Punt NTC que aquesta qüestió s’està solucionant, i ha assenyalat que “a vegades hi ha coses que costa tornar a posar en marxa”. 

També et pot interessar

stats