La vaga indefinida dels secretaris judicials pot bloquejar els jutjats des d’aquest dimarts

Els professionals s’encarreguen de convocar els juís, administrar els diners de les fiances o pensions alimentàries i reclamen uns salaris ajustats a les seues responsabilitats

Edifici dels jutjats de Torrevella, on es va encausar l'home que va divulgar el DNI de la víctima de la violació grupal de Pamplona
Seu dels jutjats de Torrevella, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Centenars de juís suspesos, declaracions cancel·lades i, fins i tot, pensions alimentàries o depòsits de fiances bloquejats. És el que pot passar des d’aquest dimarts en la justícia després de la vaga indefinida convocada pels lletrats de l’administració, el que abans es denominaven secretaris judicials, i que protesten perquè asseguren que l’administració no n'ha actualitzat les retribucions salarials.

Només a les comarques del sud hi ha 180 treballadors del cos de lletrats de l’administració de justícia. Les seues funcions són clau per al funcionament d’un jutjat, donat que pràcticament qualsevol document que entre o isca d’aquesta administració requereix el seu vistiplau. D’ells depén el funcionament correcte de tots els serveis administratius d’un òrgan judicial.

Tot i aquest paper essencial, els lletrats de l’administració de justícia asseguren que l’administració no reconeix els seus drets laborals ni tampoc repercuteix les seues responsabilitats en els sous.

Justícia veu la reclamació salarial "fora de lloc"

Els professionals exigeixen, entre altres qüestions, millores retributives ajustades a les noves funcions que els han anat atribuint després de successives reformes legals. Tot i això, per al ministeri, qualsevol reclamació salarial del col·lectiu està "fora de lloc", perquè el seu salari, afirma Justícia, creixerà de mitjana un 14,76% en tres anys.

Segons les dades que té sobre la taula el departament de la ministra Pilar Llop, enguany el salari d’un lletrat de l’administració de justícia està entre 39.011,80 i els 59.537,42 euros, sense comptar-hi les retribucions variables, el que suposa "entre un 79 i un 140% més que qualsevol funcionari de l'administració de l'Estat en aquests mateixos nivells".

Per aquesta raó, des del ministeri no li veuen sentit a la vaga convocada: “Aquesta vaga indefinida no té cap motiu laboral; té clars motius polítics", manifestava el secretari d'Estat de Justícia, Tontxu Rodríguez, el qual va fer una crida als lletrats perquè no "facen ostatges" els ciutadans.

Excloses les actuacions relacionades amb la llibertat

A pesar que hi haurà serveis mínims, l’activitat dels òrgans judicials pot patir un embossament significatiu. La vaga, convocada per l'Associació Independent, el Col·legi Nacional i la Unió Progressista, no afectarà determines actuacions que afecten la llibertat de les persones, com ara les causes que impliquen un empresonament o les que estan condicionades per terminis que puguen causar un perjuí de drets de caràcter irreparable, a més de les mesures cautelars o el funcionament dels jutjats de guàrdia. 

També et pot interessar

stats