La vacunació avança, però no a tot el món per igual

AstraZeneca anuncia menys vacunes de les esperades i els països més empobrits encara van per darrere.

VÍDEO | La vacunació avança, però no a tot el món per igual

La vacuna d’AstraZeneca/Oxford arribarà, però amb menys dosis de les acordades inicialment. La companyia farmacèutica AstraZeneca, que produeix la vacuna d’Oxford, ha anunciat que els 80 milions de dosis pactades amb la Comissió Europea fins a final de març es quedaran, finalment, en 31 milions, fet que suposa una reducció del 60%.

L’organisme europeu no troba satisfactòries les explicacions de Pascal Soriot, director d’AstraZeneca, sobre el retard en la distribució de les vacunes contractades amb aquesta farmacèutica. “Volem saber quantes dosis s’han fabricat i a qui les han distribuïdes”, ha expressat la comissària de Sanitat, Stella Kyriakiades.

Malgrat que la vacuna encara no l'ha aprovada l’Agència Europea del Medicament (serà, en principi, divendres que ve), la companyia va rebre 336 milions d’euros en avançaments per a reforçar la producció. Cal recordar que la vacuna d’AstraZeneca és una de les més esperades, ja que, per exemple, és més senzilla d’emmagatzemar que la de Pfizer i Moderna.

D’altra banda, quant a noves versions del coronavirus, la farmacèutica nord-americana Moderna ha assegurat que la seua vacuna és eficient contra la variant britànica i un poc menys contra la sud-africana, encara que afirmen que amb les dues dosis previstes tampoc no hi haurà problemes.

La desigual vacunació al món

Els beneficis obtinguts durant la pandèmia per les deu persones més riques del món servirien per a pagar les vacunes de tota la població mundial. És una de les conclusions que l’ONG Intermón Oxfam ha presentat en Davos, el fòrum anual dels empresaris i polítics més poderosos i influents, en un informe anomenat El virus de la desigualtat.

L’informe també subratlla que per a centenars de milions de persones empobrides per la pandèmia farà falta almenys una dècada per a tornar als nivells de vida pre-Covid. L’ONG proposa, a més, un impost per a les 32 multinacionals que més beneficis obtenen amb la pandèmia.

També et pot interessar

stats