La UV detecta per què hi ha cèl·lules que acceleren l'envelliment i acurten la vida

Un estudi indica que quan un senyal alerta les cèl·lules d'un excés de nutrients, diversos òrgans funcionen malament

Dues persones majors juguen als escacs
Dues persones majors juguen als escacs / Val Vesa (Pixabay)

Una investigació del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) i la Universitat de València (UV) ha detectat que les cèl·lules que interpreten un excés de nutrients acceleren l'envelliment i acurten la vida. L'estudi, que es publica en Nature Aging, assenyala que quan les cèl·lules reben el senyal que tenen un excés de nutrients, hi ha òrgans com el pàncrees, el fetge i els renyons que funcionen malament i s'inflamen. Proposen que actuant només sobre la inflamació es poden alleujar els símptomes i augmentar la supervivència.

Els estudis s'han fet en models animals, però la comparació dels seus processos moleculars amb mostres de sang de persones septuagenàries indica que es poden extrapolar a l'envelliment humà, ha informat la UV.

Atés que la població envelleix a un ritme accelerat, és fonamental comprendre què passa en l'organisme amb el pas del temps, a escala molecular. Se sap que en molts processos intervé el complex de proteïnes mTOR, un agent clau en múltiples funcions de l'organisme i especialment en el metabolisme. 

Este nou treball troba en models animals que quan l'activitat de mTOR augmenta, però només de manera moderada, l'envelliment s'avança i la durada de la vida dels animals pot acurtar-se fins a un 20%. Així, l'envelliment s'accelera i la vida s'acurta en animals perquè les seues cèl·lules creuen que tenen massa nutrients, malgrat portar una dieta normal. 

A partir del paper central de mTOR en el metabolisme, la investigació dona pistes per a entendre per què apareixen o empitjoren les malalties relacionades amb l'envelliment en les persones amb alt índex de massa corporal, un indicador relacionat amb l'obesitat i la inflamació. També aporta informació sobre per què la restricció calòrica —un tipus de dieta associada a una major longevitat en animals— pot afavorir l'envelliment saludable, ja que alguns gens que s'activen en restringir la ingesta de nutrients interaccionen amb mTOR.

També et pot interessar

stats