La UPV treballa en un sistema per a reutilitzar els llots de les depuradores com a fertilitzants

L’objectiu és generar un fertilitzant sense patògens ni necessitat de compostatge per a poder millorar la qualitat dels sòls agrícoles

EuropaPress 5322252 equipo upv trabaja sistema reutilizar fertilizantes lodos depuradoras
Cultiu experimental amb el fertilitzant fet a partir de llot / Europa Press

Personal investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV), del Centre Valencià d'Estudis sobre el Reg (CVER) i del Centre Avançat de Microbiologia Aplicada (CAMA), treballa en el projecte Smart Pasteur. L'objectiu és implementar un sistema de pasteurització per als llots frescos de les depuradores, que permeta el seu posterior ús com a fertilitzant lliure de patògens sense necessitat de compostatge i millore la qualitat dels sòls agrícoles.

La investigadora del CVER, Sara Ibáñez, ha apuntat que el desenvolupament d'aquest nou sistema "suposa una innovació tecnològica en l'àmbit de la transferència de calor dels llots". Així, ha explicat, es farà possible la pasteurització amb la mínima aportació de calor, alhora que es millora la qualitat dels sòls i s'avança en la sostenibilitat del cicle integral de l'aigua.

El treball de l'equip de la UPV se centra a validar el producte "més idoni" tant des del punt de vista de la millora de la qualitat del sòl com des del desenvolupament de la planta. Per a això, s'incorpora matèria orgànica lliure dels patògens propis dels llots de depuradora frescos sense compostar.

Ibáñez ha assenyalat que els assajos de laboratori tenen com a objectiu trobar el format i la dosi de llots més adient des del punt de vista agronòmic. Així mateix, ha avançat que els assajos en parcel·les experimentals de camp s’iniciaran al setembre.

El projecte, finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació en el marc dels Projectes Estratègics en Cooperació 2022 compta amb un pressupost de 500.000 euros i finalitzarà el setembre de 2024.

També et pot interessar

stats