La UPV instal·la el primer túnel de vent de la Comunitat Valenciana

Està integrat en el nou edifici d’investigació en sistemes propulsius que inaugura aquest dilluns la universitat

El nou edifici d'investigació de la UPV / À Punt NTC

La Universitat Politècnica de València (UPV) estrena aquest dilluns un centre capdavanter a Europa dedicat a la recerca sobre mobilitat sostenible on proven els anomenats ''ecombustibles'', la vida útil de les bateries dels cotxes elèctrics o la resistència al vent dels panells solars. Dins d’aquest recinte es pot trobar el primer túnel de vent que s'instal·la a la Comunitat Valenciana, format per 22 metres de cambra d'assajos, amb ventiladors que poden simular vents de fins a 100 quilòmetres per hora. 

El professor de l’Institut Universitari de Motors Tèrmics (CMT) de la UPV, Jorge García Tíscar, ha explicat que existeixen molt pocs túnels com aquest en entorns universitaris, que tinguen capacitats de turbulència tan baixes. “Els ventiladors comencen a girar i així absorbeixen l’aire de l’exterior”, ha explicat. Això permet fer proves aerodinàmiques de drons o avions o mesurar la resistència al vent d'edificis, ponts o panells solars.

En aquest nou centre d'investigació de la UPV disposen, a més, d’un laboratori d'assajos amb vehicles de propulsió elèctrica amb piles de combustible alimentades per hidrogen. Proven energies més sostenibles i el funcionament de les bateries.

Ja tenen huit experiments en marxa, però esperen arribar-ne a 25, gràcies al treball de vora un centenar d'investigadors. El director de l’institut, José María Badenes, assegura que tenen bona relació amb grans multinacionals com Ford o Stadler. Sempre amb el mateix objectiu, aconseguir una mobilitat més sostenible.

També et pot interessar

stats