La UPV espera que el primer campus a la Xina comence a rebre alumnat en el curs 2026-2027

El rector, José Capilla, assenyala en Les notícies del matí que l'oferta educativa començarà amb setze títols oficials en l'àmbit de les comunicacions, informàtica i IA i l'enginyeria aeronàutica

Entrevista al rector de la UPV, José Capilla, este dimecres

La Universitat Politècnica de València (UPV) està molt prop de ser la primera espanyola a obrir un campus tecnològic a la Xina. Segons ha explicat este dimecres el rector, José Capilla, en una entrevista en Les notícies del matí, les negociacions estan en un punt "molt avançat" després d'haver signat un nou acord marc de col·laboració amb la Universitat de Beihang, referent mundial en el sector de l'aeronàutica i centre que albergaria la futura seu de la institució valenciana. Precisament una delegació de la UPV, encapçalada per Capilla, s'ha desplaçat estos dies al campus de Xueyuan Road per a ultimar els detalls del conveni subscrit entre les dos entitats educatives, que consolida una ja de per si estreta relació acadèmica, científica i cultural que va començar en l'any 2007.

El rector de la UPV, que ja va anunciar al febrer que el seu equip treballava per a fer realitat l'obertura d'una seu a la Xina, ha actualitzat ara els terminis que es contemplen ara mateix. Segons ha dit, els tràmits per a fer-ho possible van "a una velocitat enorme" i la previsió és que l'aprovació del projecte arribe esta mateixa tardor i que en el curs acadèmic següent, el 2026-2027, ja s'hi puga albergar activitat docent i acollir alumnat. La UPV ja té l'informe favorable del Ministeri d'Universitats, dirigit per Diana Morant, i calcula que a l'octubre o el novembre arribarà la llum verda del ministeri equivalent xinés, ha afegit Capilla, que és catedràtic de Física Aplicada.

Quant a l'oferta educativa, la futura seu de la UPV tindrà capacitat per a 10.000 estudiants i impartirà setze títols oficials que seran vàlids tant a Espanya com a la Xina. Tot i que no descarten obrir el ventall en un futur, inicialment començaran amb ensenyaments de grau, màster i doctorat focalitzats en tres branques de coneixement d'àmbit molt tecnològic: comunicacions, enginyeria informàtica i intel·ligència artificial, i enginyeria aeronàutica. Les classes es faran en anglés, ha confirmat el rector de la UPV, encara que la intenció és avançar cap a un projecte trilingüe perquè l'estudiantat internacional puga aprendre xinés i, alhora, l'alumnat nadiu d'allà puga introduir-se en el castellà.

Capilla ha destacat la "qualitat" de les instal·lacions i equipaments de la nova seu politècnica, que ja està construïda sota l'empara de la Universitat de Beihang, i que ha pogut visitar en primera persona. Segons ha apuntat, el recinte s'ubica dins del campus que té la prestigiosa institució superior xinesa a Hangzhou. A esta ciutat, a l'est de la Xina, també se l'anomena la "capital digital" del país i és coneguda per albergar grans corporacions com ara Alibaba, Huawei o DeepSeek, i altres centenars d'empreses emergents d'IA. Un entorn "espectacular" per a aterrar la que serà "la primera universitat tecnològica d'Espanya", en paraules del físic valencià, que va revalidar el càrrec com a rector de la UPV al febrer. El govern de Zhejiang, la regió en què es localitza, ha invertit un total de 400 milions de dòlars en la construcció del nou campus internacional. "Les oportunitats que s’obrin per a mantindre ací línies d’investigació, tutoritzar estudiants i formar les futures generacions són fabuloses", ha recalcat.

La Xina és ara mateix una oportunitat perquè dedica recursos ingents a la investigació d'excel·lència, i a més mira a Espanya amb interés vertaderament especial

Quasi dos dècades de llaços

Des que van forjar l'aliança educativa fa quasi vint anys, la UPV i la Universitat de Beihang mantenen un canal de comunicació constant i s'han convertit en un pol conjunt de coneixement i experiències. En la darrera dècada les dos parts han enviat quasi cent estudiants d'intercanvi i la intenció és continuar reforçant eixos llaços potenciant encara més la mobilitat de l'alumnat quan el nou campus a la Xina siga realitat. "La internacionalització no es queda només a Europa i Iberoamèrica. La Xina és ara mateix una oportunitat perquè està dedicant recursos ingents a la investigació d'excel·lència i a la internacionalització, i a més mira Espanya a amb interés vertaderament especial. Hem d'aprofitar esta oportunitat i estendre més ponts entre Espanya i la Xina", ha indicat Capilla.

La Universitat de Beihang és una institució d'educació superior amb una llarga trajectòria, reconeguda per liderar a escala mundial el sector de l'aeronàutica. Ocupa la primera posició del rànquing de Shanghai. Fundada el 25 d'octubre de 1952 amb el nom d'Institut d'Aeronàutica de Pequín, va sorgir de la fusió dels departaments d'aeronàutica de l'Institut de Tecnologia de Pequín, la Universitat de Tsinghua i la Universitat de Sichuan. En l'any 1988, va passar a dir-se Universitat d'Aeronàutica i Astronàutica de Pequín. En el 2002, va canviar el nom en anglés a Beihang University.

També et pot interessar

stats