La UPV es compromet a no firmar acords amb universitats i centres d'investigació d'Israel

Reforçarà la cooperació amb la Unrwa i atorgarà beques per a estudiants palestins

Una imatge dels acampats a la UPV, este dimarts a la nit
Els acampats a la UPV, en una de les protestes / À Punt NTC

La Universitat Politècnica de València (UPV) s'ha compromés a "no firmar cap acord amb institucions, universitats o centres d'investigació israelianes que no condemnen de manera pública les violacions de drets humans i a no prorrogar l'únic acord bilateral existent de mobilitat" amb el país, l'Erasmus KA171. La UPV ha aprovat estes mesures en l'últim Consell de Govern del curs 2023–2024, on ha donat el vistiplau a un comunicat institucional sobre Palestina a proposta de la Delegació d'Alumnes.

En ell, la universitat reconeix les “condicions de vida infrahumanes” a què estan sotmesos els habitants de Gaza i estableix compromisos en línia amb el posicionament de la CRUE publicat al maig. Així, reforçarà la cooperació amb l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins (Unrwa) i atorgarà beques per a estudiants palestins residents a Palestina i ajudes perquè puguen seguir la formació en línia en el grau propi de la UPV en Enginyeria de Sistemes i Gestió per a Reptes d'Innovació.

La decisió del consell de Govern té lloc després de fortes pressions de l'alumnat propalestí, que ha protagonitzat una acampada de dèsset dies al recinte universitari per a exigir compromisos i un posicionament clar del centre contra Israel. La protesta va derivar-ne en una del rectorat després de la cancel·lació de la fira de l'ocupació, de què les parts es van tirar la culpa. Fa un mes, la Universitat de València va anunciar un acord de col·laboració amb tres universitats palestines, precedit de fortes pressions de l'alumnat, que va alçar una acampada a la Facultat de Filosofia (la primera de les universitats espanyoles), la qual va arribar a parar dos dies l'activitat docent.

Nous títols i el segon doble grau

Amb relació a altres assumptes, el comunicat de la UPV informa de l'aprovació de la memòria del grau en Enginyeria Ambiental i del màster universitari en Paisatge i Urbanisme, títols que vol impartir el curs 2025-2026.

El Consell de Govern també ha acordat incorporar la formació dual en el màster universitari en Enginyeria de Camins, Canals i Ports, en col·laboració amb díhuit empreses capdavanteres del sector. Serà el segon màster oficial de la UPV que incorpora la formació dual (l'anterior és en telecomunicacions). Segons la UPV, este fet que augmenta l'atractiu dels postgraus, tant per a estudiants com per a empreses, ja que impulsa la incorporació al mercat laboral. La universitat assegura que continuarà treballant perquè més màsters incloguen la formació en alternança en els programes.

La UPV també ha aprovat la proposta de convocatòria de places de personal docent i investigador (PDI) i de personal tècnic, de gestió i d'administració i servicis (PTGAS), incloses en l'oferta d'ocupació pública del 2024, a més de la Normativa Reguladora de la Selecció del Professorat Substitut.

També et pot interessar

stats