Uns hackers s'apoderen de les dades de mig milió de contribuents de l'Agència Tributària

Els ciberdelinqüents van atacar el Punt Neutre del poder judicial, l'organisme que connecta els òrgans judicials amb altres institucions

Recreació d'un hacker, en una imatge d'arxiu
Recreació d'un hacker, en una imatge d'arxiu / AlyoshinE (Shutterstock)

Uns hackers es podrien haver apoderat de les dades de centenars de milers de ciutadans després d'un ciberatac al Punt Neutre del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la xarxa de telecomunicacions que connecta els òrgans judicials amb altres institucions. Les primeres investigacions apunten al possible robatori de vora mig milió de dades de contribuents de l'Agència Tributària, segons avança eldiario.es citant "fonts pròximes al cas", que destaquen que es buscaren noms concrets de persones amb perfil públic.

No obstant això, en el comunicat inicial en què va donar compte de l'atac, el poder judicial va informar que no s'havien "vist compromeses dades relatives a procediments judicials" i va garantir que "es van adoptar mesures de ciberseguretat per a contindre'l i neutralitzar-lo".

El ciberatac es va produir en la segona quinzena d'octubre. El dia 20, el jutge de l'Audiència Nacional, José Luis Calama, va iniciar una investigació i manté la causa en secret. Els fets podrien constituir un delicte contra alt organisme de la nació i de descobriment i revelació de secrets. La primera mesura adoptada pel magistrat ha sigut reclamar a l'Agència Tributària i al Centre Criptològic Nacional els informes sobre l'abast dels fets denunciats per l'òrgan de govern dels jutges.

El Punt Neutre Judicial és un sistema de comunicació que permet centralitzar i traslladar peticions d'informació entre els òrgans judicials i institucions com l'Agència Estatal d'Administració Tributària, la Direcció General de la Policia, el Servei Públic d'Ocupació o l'Institut Nacional de la Seguretat Social. Els jutjats el fan servir per a consultar dades de ciutadans en bases d'entitats bancàries, registres i organismes públics.

També et pot interessar

stats