La Universitat de València, condemnada per discriminació salarial al professorat associat

El tribunal estima la demanda d'un grup de quaranta docents i certifica la vulneració del dret fonamental a la no discriminació i igualtat

Imatge d'arxiu d'una protesta de la Plataforma de Professorat Associat de la UV
Imatge d'arxiu d'una protesta de la Plataforma de Professorat Associat de la UV / À Punt NTC

El jutjat social núm. 18 ha condemnat la Universitat de València per discriminació laboral en la retribució salarial del professorat associat. El tribunal estima favorablement la demanda presentada per un grup de quaranta docents i certifica la vulneració del dret fonamental a la no discriminació i igualtat. La sentència demana que se'ls aplique la mateixa retribució que als professors universitaris a jornada completa i reclama una indemnització addicional de mil euros per danys morals a cada un dels docents denunciants.

La decisió judicial certifica que la diferència salarial que pateix el professorat associat atempta contra el principi d'igualtat, perquè no se'ls retribueixen les hores de preparació de les classes, d'elaboració de materials i d'avaluació continuada de l'alumnat, que sí que es paguen a altres docents a temps complet.

Els magistrats desestimen les peticions del centre universitari, que demanava aparcar la causa apel·lant a una qüestió prejudicial pendent de dirimir al Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea i qüestionava la jurisdicció Social per a resoldre el cas. El tribunal també expulsa l'Advocacia de la Generalitat de la causa, ja que entén que la relació laboral recau exclusivament en la universitat, per la personalitat jurídica i la seua autonomia en la contractació.

La sentència, contra la qual cap recurs, és una primera victòria en les pretensions del professorat associat de la UV per a l'equiparació salarial. Si arriba a ser ferma, pot establir un precedent amb conseqüències jurídiques per a la comunitat universitària docent de tot Espanya.

També et pot interessar

stats