La unitat de malalties minoritàries de La Fe atén quasi 2.000 consultes des de 2015
El responsable de l'equip afirma que són afeccions de baixa prevalença però que tenen "un important grau de morbiditat".
La unitat de malalties minoritàries de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha atés prop de 2.000 consultes externes des que es va posar en marxa l'any 2015. D'aquestes, 1.128 han sigut d'atenció presencial i 780 en línia, segons ha indicat la Conselleria de Sanitat.
Es tracta d'una unitat mèdica especialitzada i integrada en el Servei de Medicina Interna de La Fe, en la qual s'atén pacients amb malalties minoritàries en hospitalització, consultes externes i hospital de dia. Aquesta atenció es du a terme en col·laboració amb altres unitats i serveis del centre hospitalari com ara pneumologia, gastroenterologia, genètica, pediatria, hematologia o neurologia.
El responsable de la unitat, el doctor José Todolí, ha explicat que els pacients atesos estan afectats per malalties de baixa prevalença, algunes de les quals tenen “un important grau de morbiditat” que implica “un considerable impacte en la seua capacitat funcional i qualitat de vida”. Per exemple, entre aquestes patologies minoritàries es troben les metabolopaties lisosomals, les telangiectàsies hemorràgiques hereditàries, les connectivopaties de caràcter hereditari, la facomatosi, la porfíria i altres trastorns de baixa prevalença.
La unitat de malalties minoritàries és pionera en l'àmbit nacional en l'ús de gammaglobulines subcutànies en règim domiciliari en pacients adults amb immunodeficiència primària, i actualment tracta un total de 90 pacients de la Comunitat Valenciana.