La Unió de Periodistes condemna la detenció de la periodista Joanna Giménez per cobrir l'acte vandàlic en el Prado

Subratlla que no formava part del col·lectiu que havia organitzat la protesta i que es va identificar com a periodista "en tot moment"

Un cordó policial en el Museu del Prado
Un cordó policial en el Museu del Prado / Juan Barbosa (Europa Press)

La Unió de Periodistes Valencians ha condemnat aquest dimecres la detenció i denúncia posterior que ha patit la periodista Joanna Giménez Garcia després d'informar d'una protesta pacífica en el Museu del Prado (Madrid). La dona va ser detinguda el diumenge per suposadament participar en l'organització de l'acte vandàlic a la sala de 'Las Majas' que van protagonitzar el dissabte dos activistes ecologistes de Futur Vegetal i que van ser detingudes també.

Des del col·lectiu professional valencià, en un comunicat, han subratllat que Giménez, del diari El Salt i membre de la Unió, "no formava part del col·lectiu que havia organitzat la protesta i es va identificar com a periodista en tot moment". Malgrat això, ha denunciat que l'endemà dels fets "va ser requerida en comissaria, sota amenaces i de manera arbitrària, on va acudir voluntàriament".

La periodista es troba ara en llibertat provisional i està acusada de danys contra el patrimoni, a pesar que, tal com ha remarcat la Unió, "les imatges demostren que hi era només en qualitat de periodista".

En aquest punt, ha alertat que aquest fet "suposa un atac contra la llibertat de premsa i un intent de dissuadir altres periodistes d'informar de protestes pacífiques".

L'organització ha indicat que no és la primera vegada que denuncien els atacs i les denúncies contra periodistes i fotoperiodistes en l'exercici del seu treball. "Considerem que, una vegada més, són fets inadmissibles i recordem a la Policia Nacional la necessitat de respectar i garantir el treball dels i les professionals de la informació", ha expressat.

Per la seua banda, la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE) i l'Associació de la Premsa de Madrid (APM) han considerat que la periodista i l'estudiant detingudes per suposadament participar en l'organització de l'acte vandàlic podrien ser "còmplices" dels fets i, per tant, "hauran de respondre" com a ciutadanes.

També et pot interessar

stats