La Unió Europea insta les empreses a abaixar els límits dels additius en els aliments

Compostos com els nitrits i els nitrats protegeixen el menjar, però en grans dosis són perjudicials per a l'organisme

Carnisseria d'un supermercat / À Punt NTC

3,4 mil·ligrams per quilo de massa corporal: és el límit d'additius com els nitrits i els nitrats que la Unió Europea considera que no hauríem de sobrepassar. En principi sembla una quantitat elevada, però el consum d'aliments processats cada vegada és més gran en la societat.

“La nostra alimentació cada dia és més rica en aliments processats. Per tant, els marges que han establit són molt fàcils de superar”, explica el dietista i nutricionista Felipe Baier. Per això la Unió Europea insta les empreses a abaixar els límits d'aquests additius. “Els nitrits i els nitrats són un compost que trobem en aliments i actua com un conservant que impedeix que cresca el Clostridium botulinum, un bacteri que generaria toxina botulínica”, aclareix Baier. 

Els additius protegeixen els aliments, però en grans dosis són perjudicials per a l'organisme. Podem trobar-los especialment en embotits, companatge i aliments en llanda. Maria Argente, de la Societat Valenciana d’Endocrinologia, assegura que un consum elevat "pot produir un augment de la metahemoglobina, un tipus d'hemoglobina que és capaç de portar la sang als òrgans i pot produir més fatiga i cansament i tindre efectes cancerígens”.

Aquesta nova legislació serà un repte per a algunes empreses, que tenen dos anys per a buscar substituts més saludables per a aquests conservants, amb el risc per a la viabilitat que això suposa. Els professionals recomanen, com sempre, menys processats i més producte fresc.

També et pot interessar

stats