La Unió alerta de l’arribada de tres carregaments d’ametles importades amb alts nivells d’una toxina

Fins a tres alertes alimentàries s'han emés per la detecció d’aflatoxines que augmenten el risc de càncer

Carregaments d'ametles importades / À Punt NTC

Fins a tres alertes alimentàries s'han emés en les últimes setmanes per ametles importades dels Estats Units amb nivells superiors als permesos d'una toxina que augmenta el risc de patir càncer. Així ho ha denunciat la Unió Llauradora, que avisa que calen majors controls i inspeccions més exhaustives a les importacions. 

Les toxines detectades en tres carregaments dels Estats Units suposen un risc per a la salut. “S'han detectat aflatoxines en un nivell elevat que poden generar càncer. Els controls que han de fer les administracions no els estan duent a terme”, alerta Ricardo Beltrán, responsable de fruits secs de la Unió.  

Precisament d'allí és d'on arriba la major part de l'ametla importada a Espanya i el 77% ve directament a la Comunitat Valenciana. La importació causa problemes sanitaris, però també econòmics, ja que la indústria manufacturera valenciana va importar l’any passat un 200% més que l’any passat i ho va fer un 30% més barat. Un preu que el camp valencià no es pot permetre. “El preu el marca Califòrnia, ells manen sobre el mercat. En el millor dels casos estem cobrint les despeses”, lamenta el president de la Cooperativa de Viver, David Carod Gil. 

Els agricultors demanen un etiquetatge clar que permeta al consumidor diferenciar el producte espanyol del que s'importa. “La DO de Xixona ha aconseguit eliminar l’obligació d’incloure ametla valenciana per a continuar mantenint la denominació”, adverteix Carod Gil. Una major informació que permetria potenciar l'ametla de proximitat i revaloritzar-ne el preu.

També et pot interessar

stats