Pols entre els llauradors i els grans productors de torró pel preu de l’ametla

Les dues parts negocien amb la Generalitat des d’octubre, però encara no han arribat a cap acord

Imatge del procés d'elaboració del torró / À Punt NTC

La Unió Llauradora denuncia que les grans empreses torroneres de Xixona han trencat les negociacions per a pagar l'ametla a un preu que cobrisca els costos de producció. L’organització agrària considera que un producte amb indicació geogràfica protegida (IGP) hauria d'utilitzar ametles autòctones i no importades de tercers països. 

L'any passat es van importar més de 72 milions de quilos d'ametla d'altres països, un fet que va contribuir que baixaren els preus de la producció autòctona. Ara, la Unió denuncia que les empreses torroneres importen ametla de fora per no pagar la d'ací a un preu que supere el de producció. “Sol·licitem a l’administració que retire les subvencions, ja que estan usant el paraigües de la zona geogràfica de Xixona, i considerem que la matèria primera hauria de ser autòctona de la Comunitat Valenciana”, explica el cap de zona de l’organització agrària a Alacant, Alberto Trave. 

Les empreses més menudes entenen que la producció autòctona pot no ser prou per a cobrir la demanda de la indústria xixonenca, però demanen que les etiquetes reflectisquen l'origen de cada un dels ingredients dels productes. La Unió també ha demanat als consumidors que s'informen abans de comprar. “Han de mirar la procedència de la matèria primera. Són importants aquells torroners artesans que aposten pel producte autòcton o, com a mínim, del territori nacional”, assegura Trave. 

À Punt Notícies ha tractat de polsar l'opinió d'algun representant del Consell Regulador de la Denominació d'Origen, però no hi ha hagut resposta.

També et pot interessar

stats