Una xarxa investigadora implementarà la tecnologia en el camp de la espermatologia
L’objectiu és millorar l'eficàcia dels processos tecnològics que s'apliquen al semen de mamífers domèstics i silvestres.
Set grups de recerca vinculats a universitats i organismes públics de recerca formen la Xarxa Nacional d'Excel·lència en Espermatologia, que treballarà per a implementar les aplicacions de la tecnologia i biotecnologia a l'espermatologia de mamífers.
L'equip ha sigut reconegut pel Programa Estatal de Foment de la Recerca Científica i Tècnica d'Excel·lència, i disposa del finançament del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Està liderat per la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM), sota la coordinació del catedràtic Julián Garde.
L'objectiu, ha explicat Julián Garde, "és contribuir a la creació d'una iniciativa europea dirigida a considerar a l'espermatologia com una eina imprescindible, no considerada fins ara, dins de les diferents propostes, per a accedir a un control de les tecnologies de processament i conservació de les cèl·lules espermàtiques, i per tant, de les seues aplicacions".
Des de fa dècades, els espermatozoides de mamífers han estat sotmesos a diversos procediments per a la seua conservació i ús en tècniques de reproducció assistida. "Els espermatozoides poden ser objecte de producció in vitro, mitjançant xenotrasplant, conservació per refrigeració o congelació o manipulació per sexatge i enriquiment", ha explicat el professor.
A vegades, diverses d'aquestes tècniques s'empren de forma conjunta. "Les cèl·lules altament especialitzades i sensibles, quan són així processades resulten freqüentment danyades, de vegades amb microlesions, i amb les seues propietats alterades, la qual cosa redueix la capacitat fecundant", ha assenyalat Garde. En aquest sentit, la xarxa es planteja millorar l'eficàcia dels processos tecnològics que s'apliquen al semen de mamífers domèstics i silvestres.
Durant els anys vinents, la UCLM coordinarà les actuacions i línies de recerca dels diferents grups, els seus treballs de difusió, i també organitzarà reunions, seminaris, un congrés i estades de mobilitat per a estudiants de doctorat dels diferents laboratoris dels grups que conformen la xarxa. Per a desenvolupar aquest treball, disposen d'un finançament de 20.000 euros.
Aquesta xarxa d’investigació està integrada per 40 investigadors séniors i 30 investigadors en formació que treballen en les universitats d'Extremadura, Lleó, Múrcia i Castella-la Manxa, i també en l'Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA), en l'Institut Nacional de Recerca i Tecnologia Agrària i Agroalimentària (INIA) i en el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC).