Una vintena de detinguts per estafar més de 100.000 euros en webs bancaris falsos

L'entramat deixa 61 víctimes a tot Espanya i l'operació, coordinada per la Guàrdia Civil de València, va començar el 2021 arran d'una denúncia a Tavernes de la Valldigna

La Guàrdia Civil prem emprentes a un dels detinguts
La Guàrdia Civil agafa les empremtes d'un dels detinguts / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil de València ha desarticulat un entramat dedicat a practicar estafes amb el mètode phishing a víctimes de tot Espanya i ha detingut per aquests fets un total de 22 persones. Els furts deixen fins a 61 perjudicats, als quals extragueren més de 108.000 euros en conjunt emulant ser llocs web de diferents entitats bancàries.

Els arrestats són deu homes i dotze dones d'entre 22 i 63 anys i de diverses nacionalitats, segons ha informat la Benemèrita en un comunicat aquest dimarts. Huit de les detencions tingueren lloc a Palma, sis a Barcelona, tres a Sant Sebastià i dues més a Oviedo. A Tarragona, Sevilla i Pamplona es va fer un arrest en cadascuna. Als acusats se'ls atribueixen 61 delictes d'estafa continuada, pertinença a grup criminal, 61 delictes de falsedat documental, 61 descobriments i revelació de secrets.

Les detencions han tingut lloc en el marc l'operació Muzib, que va començar l'any passat després d'una denúncia interposada davant la Guàrdia Civil de Tavernes de la Valldigna (Safor) per un delicte d'estafa a través d'una plataforma de pagament mòbil.

El modus operandi emprat per la banda consistia a emular els llocs web de diverses entitats bancàries, que difonien a través de correus trampa. Quan l'usuari punxava en l'enllaç els estafadors obtenien les claus, contrasenyes o firmes digitals per a accedir als comptes bancaris i fer transferències bancàries sense el consentiment dels afectats.

Durant la investigació es van recopilar denúncies interposades davant la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, els Mossos d'Esquadra, la Policia Foral de Navarra, l'Ertzaina i la Policia Municipal de Madrid. Així es va esbrinar que els ara detinguts feien transferències repetitives, de no més de 500 euros cadascuna per a no ser descoberts. Arribaren fins i tot a buidar un compte amb 8.000 euros mitjançant setze transaccions diferents.

L'entramat criminal utilitzava així mateix "mules bancàries", és a dir, persones que els prestaven els comptes a canvi d'una remuneració econòmica. En total, es va constatar que els investigats van fer servir 34 comptes bancaris i 48 línies de telèfon, tant al seu nom com al de tercers. Fins i tot amb identitats falses per a dificultar la labor d'investigació.

A més de les detencions, s'han bloquejat judicialment una trentena de comptes bancaris, així com 20.500 euros. Les autoritats mantenen obert l'operatiu i no donen encara per desarticulat del tot aquest grup criminal, ja que estan pendents d'efectuar més detencions. El jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Sueca s'ha fet càrrec de les diligències.

També et pot interessar

stats