Una valenciana deixa una herència d'1,5 milions d’euros per a la investigació científica

Maria Jordà, empresària d’èxit que va viatjar al Regne Unit amb vint anys, va decidir dedicar els guanys de tota una vida a la investigació del càncer

Fotografia de Maria Jordà / À Punt NTC

Una valenciana, Maria Jordà, ha decidit donar a la investigació científica tot el que va guanyar durant cinquanta anys com a empresària d’èxit d’alta costura. Concretament, a la investigació en cardiologia i oncologia de l'Institut de l'Hospital La Fe de València.

Maria Jordà va ser una valenciana que amb vint anys va decidir viatjar al Regne Unit per a treballar en el sector musical. Encara que al principi la cosa no va eixir com esperava. “Quan van arribar, van veure que allò no era el que li van dir. Eren espectacles de cabaret i topless, que no era gens seriosos per a ella”, explica José Jordà, germà de Maria.

Amb aquell precedent, va decidir dedicar-se a l'alta costura i va acabar sent empresària d'èxit. Així i tot, un bon dia la vida li va canviar amb la mort de dues amigues a causa de la malaltia del càncer. “Això la va fer pensar molt, no assimilava que en aquell moment, no fa tant, no hi haguera mitjans suficients per a curar aquestes malalties tan terribles”, afirma el germà.

Fa set anys, en un dels últims viatges a Londres per a tancar el negoci i vindre a València, va morir d'un infart a l'aeroport de Heathrow. El seu testament ja estava clar: que investigaren en oncologia i cardiologia. “M’emociona el que ha fet ella, perquè és una cosa que beneficiarà milers de persones”, explica el germà.

Quan es van assabentar a l’Institut d’Investigació Sanitària (IIS) de La Fe, no donaven crèdit: “Va ser una sorpresa, ens vam quedar amb els ulls com a plats, perquè no estàvem acostumats a aquests tipus d’ajudes tan importants”, assenyala el director de la Unitat de Biomarcadors i Medicina de Precisió de l’IIS. “El que ha de tindre clar la família és que espremerem al màxim aquesta quantia econòmica per a aconseguir els màxims resultats”, diu el germà.

En dues setmanes ixen tres ajudes a la investigació que porten el nom de Maria Jordà, amb l’objectiu que la ciència puga cosir millors resultats.

També et pot interessar

stats