Una de cada tres persones ha sentit por a morir de Covid-19 en l’últim any

El CIS ha elaborat el primer informe sobre salut mental durant la pandèmia, un dels danys col·laterals menys reconeguts.

Una de cada tres persones ha sentit por a morir de Covid-19 en l’últim any
Una de cada tres persones ha sentit por a morir de Covid-19 en l’últim any

Quan està a punt de complir-se el primer aniversari del confinament domiciliari que va decretar el govern espanyol per a contindre l’avanç de la pandèmia pel coronavirus, el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha elaborat el primer baròmetre sobre la salut mental de la ciutadania espanyola, un dels danys col·laterals menys reconeguts de la Covid-19.

D’aquest estudi es desprén que un 39% de la població espanyola ha sentit por a morir a causa del coronavirus, una preocupació que s’eleva fins al 82% quan es tracta d’un familiar o un amic.

Pel que fa a la possibilitat de contagiar-se de Covid-19, un 71% de la ciutadania ha tingut por de tindre el virus i fins al 88% ha temut en l'últim any que li ocorreguera a algun familiar o algun ésser estimat.

Temor a perdre el treball o els ingressos

Canviant a l’àmbit laboral, un altre dels temors que ha generat la pandèmia entre els espanyols i les espanyoles és a perdre el treball o els ingressos econòmics, que ha afectat el 79% i el 57%, respectivament. La crisi sanitària ha tingut una de les conseqüències més directes en l’atur, que deixa unes xifres preocupants. De fet, el mes de febrer tancava amb més de quatre milions d’aturats i vora un milió de treballadors en un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO).

Més de la meitat de la població s’ha sentit “amb poca energia” en l’últim any

El CIS també ha preguntat pels símptomes o dolors que han patit durant la pandèmia. Més de la meitat dels enquestats han assegurat sentir-se cansats o amb poques energies. Li segueix la falta de son (41,9%), mal de cap (38,7%), dolor d'esquena (37,9%) i palpitacions o sentir el cor accelerat (22,7%), entre d’altres.

En declaracions a Les notícies del matí, el director de l'Institut d'Estudis Socials Avançats del CSIC, Rafael Serrano, va explicar que l'esforç i les restriccions han “minat” la societat. De fet, Serrano va remarcar que la salut emocional i l'estat d'ànim de la població estaven “molt baixos” en un 25% de la població aproximadament.

Vora un 10% ha plorat amb freqüència

Des de l’inici de la pandèmia ja fa vora un any, un 35,1% ha reconegut haver plorat a causa de la situació, enfront del 64,7% que afirma no haver plorat mai. Per franja d'edat són els més joves de 18 a 24 anys (42,8%) els que diuen que els ha ocorregut. Del total de la població, un 5,7% ho ha fet amb bastant freqüència i un 3,6% amb molta freqüència.

També et pot interessar

stats