Una tècnica en ratolins multiplica per cent la potència de les cèl·lules T contra el càncer

Les teràpies cel·lulars –recorda– són fàrmacs vius, perquè viuen i creixen dins del pacient i poden proporcionar immunitat a la llarga

Il·lustració en 3D de cèl·lules canceroses
Il·lustració en 3D de cèl·lules canceroses / crystal light

Un equip científic ha desenvolupat una nova tècnica que aconsegueix que les cèl·lules T –parteix del sistema immunitari– siguen cent vegades més potents a l'hora d'eliminar cèl·lules canceroses, i l'ha provada en ratolins, on ha aconseguit l'eficàcia en tumors de pell, pulmó i estómac.

Els detalls es publiquen en la revista Nature, en un article que signen investigadors de les universitats de Califòrnia (UCSF), a San Francisco, i Northwestern, que podrien haver trobat una manera de sortejar les limitacions de les cèl·lules T modificades que s'usen en les immunoteràpies "amprant alguns trucs del mateix càncer". "Hem utilitzat el full de ruta de la naturalesa per a crear millors teràpies amb cèl·lules T", resumeix Jaehyuk Choi, que assenyala que "el superpoder que fa tan fortes les cèl·lules canceroses pot transferir-se a les teràpies amb cèl·lules T per a fer-les prou potents per tal d'eliminar el que abans eren càncers incurables".

Les teràpies cel·lulars –recorda– són fàrmacs vius, perquè viuen i creixen dins del pacient i poden proporcionar immunitat a la llarga contra el càncer. En aquest sentit, els investigadors afirmen que, mentre que les immunoteràpies actuals només funcionen contra els càncers de sang i medul·la òssia, les cèl·lules T dissenyades per ells van poder actuar contra tumors de pell, pulmó i estómac en ratolins.

L'equip ja ha començat a treballar per a provar aquest nou enfocament en persones, segons un comunicat de la Northwestern. La creació d'immunoteràpies eficaces ha resultat difícil contra la majoria dels càncers perquè el tumor crea un entorn centrat a mantenir-se a si mateix, redirigint recursos com l'oxigen i els nutrients en el propi benefici.

Sovint, els tumors segresten el sistema immunitari de l'organisme, fent que aquest organisme defense el càncer en lloc d'atacar-lo. Això no sols minva la capacitat de les cèl·lules T normals per a atacar les canceroses, sinó que mina l'eficàcia de les cèl·lules T modificades que s'utilitzen en les immunoteràpies, que es cansen ràpidament de les defenses del tumor. Perquè els tractaments basats en cèl·lules funcionen en aquestes condicions, es necessita dotar les cèl·lules T sanes de capacitats superiors a les que poden aconseguir de manera natural, subratlla Kole Roybal.

Per a això, els equips de la Northwestern i la UCSF van analitzar 71 mutacions trobades en pacients amb limfoma de cèl·lules T i van identificar quines podien potenciar les teràpies amb cèl·lules T en models tumorals de ratolí.

Finalment, van aïllar una mutació que va demostrar ser potent i no tòxica, i la van sotmetre a un rigorós conjunt de proves de seguretat.

Els investigadors van comprovar al laboratori que, en inserir un gen, que codifica aquella mutació, en cèl·lules T humanes normals, les va fer cent vegades més potents a l'hora de matar cèl·lules canceroses sense cap signe de tornar-se tòxiques. Després els experiments els van fer en rosegadors.

"Els nostres descobriments permeten a les cèl·lules T destruir molts tipus de càncer", afirma Choi, que assegura que aquest enfocament "funciona millor que qualsevol cosa que hàgem vist abans".

Segons els científics, els seus descobriments poden incorporar-se als tractaments de molts tipus de càncer.

També et pot interessar

stats