Una de cada sis xiquetes víctimes de violència masclista a Espanya és valenciana

La Comunitat Valenciana és la segona autonomia amb més casos amb orde de protecció, segons l’INE 

Imatge d'arxiu d'una adolescent d'esquenes
Imatge d'arxiu d'una adolescent d'esquena / Shutterstock

L'organització Save the Children ha alertat que un de cada sis casos de xiquetes víctimes de violència masclista té lloc a la Comunitat Valenciana, la segona autonomia amb més casos amb orde de protecció o mesures cautelars, només per darrere d'Andalusia.

Amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència cap a les Dones, que serà dijous, 25 de novembre, l’ONG adverteix que la violència masclista està “totalment instaurada” entre els adolescents, així com en les relacions que existeixen entre els adolescents i les persones adultes.

Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, informa l'organització, a la Comunitat Valenciana 83 xiquetes i adolescents han sigut víctimes (amb orde de protecció o mesures cautelars) en 2020, mentre que al conjunt de l'estat la xifra ha augmentat a 514.

Des de 2011, primer any amb dades oficials, 5.960 xiquetes i adolescents han sigut víctimes d'aquesta mena de violència, 1.013 d'elles a la Comunitat.

"Aquestes xifres són només la punta de l'iceberg, ja que moltes de les víctimes no arriben a denunciar", ha advertit Yolanda Carmona, portaveu de Save the Children a la Comunitat Valenciana. Es tracta, lamenta Carmona, d'una violència que "continua en gran manera oculta i invisibilitzada en les dades, campanyes i activitats de sensibilització".

"Quan les adolescents pateixen violència de gènere, troben barreres per a accedir a serveis d'atenció integral especialitzada, que tinguen en compte tant la perspectiva d'infància com la de gènere”, assenyala.

El 6% de les adolescents de 16 i 17 anys han patit violència física

Save the Children indica així mateix que el 6,2% de les adolescents de 16 i 17 anys a Espanya han patit violència física de parelles o exparelles, el 6,5% violència sexual, el 16,7% violència emocional i el 24,9% violència psicològica o de control, segons la macroenquesta de 2019. 

L’organització adverteix que els xiquets i xiquetes són víctimes de la violència que s'exerceix contra les seues mares, moltes vegades "invisibilitzades en aquesta problemàtica". A Espanya, enguany per ara 19 menors s'han quedat orfes a causa de la violència masclista, dels quals tres són de la Comunitat Valenciana, segons les últimes dades del Ministeri d'Igualtat. Des de 2013, primer any amb xifres oficials, 281 xiquets i xiquetes s'haurien quedat sense mare per culpa d'aquesta mena de violència, 44 d'ells al territori valencià.

També et pot interessar

stats