Una placenta artificial aconsegueix la supervivència d’un fetus d’ovella durant dotze dies

El projecte l'han desenvolupat als hospitals Clínic i Sant Joan de Déu de Barcelona

Imatge del fetus d'ovella introduït a la placenta artificial / À Punt NTC

Augmentar les possibilitats de supervivència dels prematurs que naixen amb sis mesos o menys de gestació i minimitzar les seqüeles que pateixen és l'objectiu del projecte de placenta artificial que investiguen als hospitals Clínic i Sant Joan de Déu de Barcelona. Després de dos anys i mig d'investigació, han aconseguit que sobrevisca un fetus d'ovella fins a dotze dies fora de l'úter matern, Eduard Gratacós, líder del projecte, creu que es podran plantejar estudis d’us clínic en tres o cinc anys.

Abans dels sis mesos d'embaràs, els pulmons, els intestins i el cervell del fetus estan poc desenvolupats i, pesant menys d'un quilo, necessiten suport respiratori i alimentació per via intravenosa per a poder sobreviure. Això pot generar complicacions i tindre un impacte en el futur. Gatracós destaca que “en aquests moments tenen uns resultats amb la tecnologia actual que no són perfectes, i amb això aconseguiríem canviar radicalment el pronòstic”.    

A Europa naixen 25.000 prematurs extrems cada any, però l'aplicació clínica de la placenta artificial encara queda llun. “En vint anys segur que serà una realitat”, afirma el líder del projecte.

Actualment, només hi ha quatre estudis semblants en marxa: als Estats Units, un consorci d'Austràlia i el Japó i al Canadà.

També et pot interessar

stats