Una nova vacuna d'ARN missatger pot reduir el nombre i la mida de les metàstasis

L'estudi promou una estratègia terapèutica per a tractar tumors de forma "més precisa i amb menys efectes adversos"

Científics del CIBIR, autors de l'estudi de la nova vacuna
Científics del CIBIR, autors de l'estudi de la nova vacuna / Servicio Riojano de Salud

Científics de la Unitat d'Angiogènesi del Centre d'Investigació Biomèdica de La Rioja (CIBIR) han desenvolupat una vacuna, basada en la tecnologia d'ARN missatger, que aconseguix reduir la formació de metàstasis pulmonars en un model murí de melanoma. Les conclusions de l'estudi, presentat este divendres a Logronyo, "promouen una estratègia terapèutica innovadora, amb capacitat per a tractar tumors de forma més precisa i amb menys efectes adversos", ha informat la consellera de Salut de La Rioja, María Martín.

Esta vacuna "representa una nova esperança en la lluita contra el càncer i pot contribuir a transformar el futur del tractament contra la malaltia", ha explicat la consellera. El director de l'estudi, el científic Alfredo Martínez, ha dit que es tracta d'una vacuna adreçada contra l'adrenomedul·lina, una molècula clau en l'angiogènesi tumoral —un procés de formació de nous vasos sanguinis— i en la regulació del sistema immunitari.

"Estem en un moment clau en la lluita contra el càncer", ha recalcat el científic. Martínez ha recordat que l'adrenomedul·lina és una proteïna que actua com a regulador de l'angiogènesi i està sobreexposada en la majoria de tumors sòlids. Esta característica la convertix en un blanc atractiu per a la immunoteràpia.

La vacuna va induir una forta resposta immunitària en l'estudi, i els models fets servir van presentar una reducció significativa en el nombre i la mida de metàstasis en comparació amb el grup de control. "El que fem és produir anticossos davant d'esta proteïna perquè no tinga lloc l'angiogènesi i que, per tant, els tumors no puguen créixer", ha assenyalat.

Els investigadors van observar una disminució significativa en la densitat dels vasos sanguinis presents als tumors, mentre que els vasos sanguinis dels teixits sans van romandre intactes.

Els resultats de la investigació obrin una nova via per al desenvolupament de teràpies antitumorals basades en vacunes dirigides contra factors de creixement angiogènics, ha afirmat Martínez. Esta és la primera volta que es produïx una vacuna d'ARN contra una diana relacionada amb l'angiogènesi, ha afegit.

L'estudi ha sigut publicat a la revista Frontiers in Immunology i ha sigut finançada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

També et pot interessar

stats