Una jove rescatada del vaixell: “Ens deien que estava controlat, però véiem el fum i feia olor de cremat”

Els usuaris que anaven a bord lamenten la desinformació per part de la companyia i s’organitzen per a reclamar compensacions a la naviliera

Una de les joves que viatjava al vaixell que es va incendiar, a les portes de l'hotel de València on ha passat la nit / À Punt NTC

L’alarma va trencar el silenci poc després de les dos de la matinada, quan la majoria dels viatgers dormien. Tot i este so d’alerta, fins vint minuts després no els van convidar a eixir de les cabines, posar-se els jupetins salvavides i reunir-se en zones comunes, com els corredors o els salons. “Va ser un bon sobresalt”, recordava per a À Punt, María José Sevilla, qui anava amb la seua parella en el vaixell que cobria el trajecte València-Palma i que es va incendiar la matinada de dilluns. María José anava a passar uns dies a les Balears, amb la seua furgoneta camperitzada al celler del vaixell sinistrat, el Tenacia.

Assegura que va viure moments d’incertesa, especialment fins que els van confirmar què estava passant a bord. “Sentíem missatges en clau per la megafonia i véiem la tripulació amb nerviosisme corrent pels corredors”, apuntava esta viatgera de Tarifa, a qui no li quadrava l’ambient que estava vivint-se amb la desinformació dels primers minuts, en què assegura ningú els deia què passava.

“Al cap de vint minuts van ordenar l’evacuació, que va desencadenar encara més el nerviosisme entre tots els que estaven a bord, perquè tots volíem eixir ràpidament, ens van comunicar que hi havia un xicotet incendi, però controlat. Però al mateix temps veiem com de la xemeneia gran del vaixell eixia fum i la tripulació continuava corrent”, detallava María José a les portes de l’hotel on ha passat la nit de dilluns, després de ser evacuada en un altre vaixell fins a València.

Vaig sentir que era perillós, el bot colpejava contra l’escala de l’altre vaixell i van ser moments complicats Juan Francisco Pérez - Juan Francisco Pérez

Com ella, Juan Francisco Pérez, un altre dels viatgers que anaven a bord, cap a Palma, quan es va declarar l’incendi, creu que hi va haver certa desinformació. Acusen la naviliera d’haver tardat molt a comunicar què passava realment.

Juan Francisco era un altre dels viatgers. Reconeix davant de les càmeres d’À Punt haver viscut un moment crític quan van pujar els homes —les dones i els menors van ser els primers a ser evacuats— al vaixell de càrrega que els va rescatar: “Ahí sí que vaig sentir que era perillós, el bot colpejava contra l’escala de l’altre vaixell i van ser moments complicats”, recordava alhora que reconeixia que la tripulació de l’embarcació que els va arreplegar els va tractar molt bé. “Un deu per a ells”, manifestava.

És un accident, no es pot evitar, però no entenc per què es va tardar tant en evacuar-nos Pau Mollá - Resident a les Balears

Superat l’ensurt, els viatgers que han passat la nit als hotels de València lamentaven la falta d’informació per part de la companyia durant tot el procés. Entenen que ha sigut un accident, però trobaven a faltar més explicacions per part de la companyia. “És un accident, que no es pot evitar, però no entenc per què es va tardar tant a evacuar-nos —quasi dotze hores després de l’incendi— i no ens van donar informació”, manifestava Pau Mollà, que tornava a les Balears, on resideix.

Estudiaran les reclamacions

Ara, els viatgers afectats s’organitzen per a reclamar els possibles danys a la companyia. Per ara, a través d’un grup de WhatsApp, i més avant, una vegada valorats els danys, ja estudiaran les mesures a adoptar.

L’endemà de ser rescatats continuen sense saber com estan, per exemple, els seus vehicles, com denunciava Inma Núñez. Es desplaçava a les Balears per a treballar, durant la temporada d’estiu, en un hotel. Portava el cotxe carregat amb tot el que necessitava per a passar allà els pròxims mesos, però, per ara, només conserva la motxilla i la roba que portava damunt.

Alguns dels viatgers rescatats conversen a les portes de l'hotel de València on han passat la nit
Alguns dels viatgers rescatats conversen a les portes de l'hotel de València on han passat la nit / À Punt NTC

També poden ser quantiosos els danys de la mercaderia que transportava fins a l’illa de Mallorca Francisco Javier Giménez. Procedent d’un poble de Toledo es va embarcar al Tenacia carregat de carn.

Este dimarts al matí es mostrava preocupat pels danys econòmics que comportava el sinistre. “La carn, sense electricitat per a mantindre la refrigeració...”, apuntava, al mateix temps que lamentava no tindre cap informació sobre la manera de reclamar els possibles danys. 

També et pot interessar

stats